Słodka niemiłosiernie, ale wciągająca, kusząca złocistością, chrupkością, a jednocześnie mięsistością orzechów... po prostu piękna!
Jednak, żeby być fair trzeba podkreślić, że nie jest to tarta dla osób na diecie (jak przeczytacie składniki, niechybnie sami zorientujecie się dlaczego), ani dla alergików (OGROMNA ilość orzechów może nie być najlepszym pomysłem dla "inaczej reagującego" ludka - mówię z doświadczenia). Natomiast gwarantuję, że jeśli nie zaliczacie się do żadnej z tych dwóch kategorii i lubicie słodkości - będziecie usatysfakcjonowani. Ba! Może nawet zachwyceni? :) Przekonajcie się.
Przepis znalazłam tu i przerobiłam na bezglutenowy.
Tarta z orzechami włoskimi w karmelu
Ciasto:
100 g zimnego masła
50 g cukru (tym razem użyłam zwykłego, białego)
szczypta soli
1 jajko kurze lub 3 przepiórcze
100 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej*
*można też użyć 150 g zwykłej mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
Syrop cukrowy:
250ml wody
400g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie:
100g gęstej, kwaśnej śmietany
400g obranych orzechów włoskich (tym razem im większe kawałki tym lepiej)
200g masła (użyłam jakichś 100 i wystarczyło)
Syrop cukrowy:
250ml wody
400g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie:
100g gęstej, kwaśnej śmietany
400g obranych orzechów włoskich (tym razem im większe kawałki tym lepiej)
200g masła (użyłam jakichś 100 i wystarczyło)
Najpierw ciasto:
Mąkę połączyć z cukrem i solą, zimne masło pokroić w kostkę i przesiekać z suchymi składnikami. Następnie dodać jajko/jajka i szybko zagnieść ciasto. Zrobić kulę, zawinąć w folię i do lodówki na min. 2 godziny.
Jak już ciasto się schłodzi, robimy nadzienie.
Cukier łączymy z wodą i sokiem z cytryny w garnku o grubym dnie. Powoli podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Mieszamy (będzie szybciej, a i cukier się nie przypali). Jak się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy bardzo wolno aż płyn się zredukuje znacznie i nabierze złotej barwy. Wtedy wrzucamy orzechy, śmietanę i masło. Mieszamy aż orzechy obklei masa, a masło się rozpuści.
I teraz tak:
Piekarnik nagrzewamy do 170℃. Ciasto (tę schłodzoną kulkę :) ) wyciągamy i rozwałkowujemy na placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Wyklejamy nim formę do tarty (26 cm). Na ciasto wylewamy/wykładamy nadzienie**. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 min.
Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Tak, tak, łasuchy - test na silną wolę :))
Rano wyciągamy i jemy... na śniadanie :D
Smacznego!!
**ja wyłożyłam nadzienie na surowe ciasto i generalnie masa to ciasto... wchłonęła ;) Chyba lepiej byłoby podpiec trochę spód przed "zalaniem" go masą.
OdpowiedzUsuńeva air booking
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu tiền
vé máy bay korean airlines
vé máy bay từ tphcm đi mỹ
mua vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thức Du Lịch
Trải nghiệm 5 công viên đỉnh nhất Los Angeles Mỹ
OdpowiedzUsuńDu lịch bảo tàng Ai Cập Rosicrucian Hoa Kỳ
Fairbanks Alaska bien gioi cuoi cung USA
Du lịch và khám phá Rockefeller Center Mỹ
Du lịch và khám phá bảo tàng điệp viên Mỹ
Du lịch khám phá Santa Ana Hoa Kỳ
Du lịch khám phá thành phố đặc sắc nhất Mỹ
Vé đi mỹ du lịch giá rẻ
HÃNG HÀNG KHÔNG KLM
Du lịch khám phá Hoa Kỳ
Sân bay quốc tế Los Angeles
OdpowiedzUsuńNằm bên bờ Thái Bình Dương, cách trung tâm thành phố Los Angeles 24km về phía tây nam, phục vụ cho vùng đô thị Los Angeles, California. Sân bay có 4 đường cất hạ cánh và phục vụ 2 tuyến điểm bay thẳng, nhiều hơn so với các sân bay khác tại Hoa Kỳ. Và cũng là trung tâm hoạt động của hãng hàng không United Airlines.Vé máy bay đi Mỹ