Przepis oryginalny pochodzi z Kwestii Smaku. Zrobiłam, jak zwykle, bez spodu, bo my taki wolimy, ale jeśli chcecie - można trzymać się oryginału bardziej :)
Zmieniłam też proporcje sera i kajmaku (bo akurat taką ilość miałam - 1 kg sera, 400 g kajmakowej masy). Myślę, że nie wpłynęło to znacząco na smak, ale jeśli macie składniki w oryginalnej ilości, nie zaszkodzi spróbować.
Tak czy inaczej - sernik ląduje w naszym prywatnym TOP 10 :)
UWAGA!
1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc trzeba je wyjąć odpowiednio wcześniej.
2. Sernik przed podaniem musi spędzić w lodówce min. 12 godzin, więc trzeba się za niego zabrać dzień wcześniej.

Sernik kajmakowo-kawowy
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego trzykrotnie (u mnie Piątnica - standardowo)
400 g masy kajmakowej
1/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
400 g masy kajmakowej
1/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
3 płaskie łyżki mąki ryżowej (można oczywiście użyć pszennej)
2 łyżki cukru wanilinowego
5 jajek kurzych lub 20 przepiórczych
80 g śmietany 30% lub 36% (kremówki)
2 łyżki cukru wanilinowego
5 jajek kurzych lub 20 przepiórczych
80 g śmietany 30% lub 36% (kremówki)
Wierzch:
200 g gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18% (ja użyłam 18%)
120 g śmietany 30% lub 36% (kremówki)
3 łyżki cukru (użyłam brązowego)
1 czubata łyżeczka mocnej kawy espresso w proszku (ja dodałam łyżkę stołową delikatnej, rozpuszczalnej kawy z cykorią, bo nie miałam espresso)
2 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru (użyłam brązowego)
1 czubata łyżeczka mocnej kawy espresso w proszku (ja dodałam łyżkę stołową delikatnej, rozpuszczalnej kawy z cykorią, bo nie miałam espresso)
2 łyżki wrzącej wody
Piekarnik nagrzewamy do 175℃. Dno tortownicy (o średnicy min. 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia - nadmiar papieru "wypuszczamy" na zewnątrz - to uszczelni formę. Boki smarujemy masłem.
Ser ucieramy z masą kajmakową, mąką i cukrami (na najwolniejszych obrotach!) - na gładką masę - raczej krótko, żeby nie napowietrzać masy. Następnie dodajemy po jednym jajku kurzym (lub po 4 przepiórcze). Po każdym mieszamy (również na najniższych obrotach) ok. 30 sekund. na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy tylko do połączenia się składników (można wymieszać łyżką).
Masę przelewamy do formy. Delikatnie potrząsamy foremką, żeby wygładzić wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175℃ na 15 min. Następnie, nie otwierając piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze 1 h 30 min.
W międzyczasie przygotowujemy kawowy wierzch, mieszając wszystkie składniki na aksamitną, gładką masę.
Po upływie 1 h 45 min. wyciągamy sernik (lub wysuwamy go na kratce) i polewamy przygotowaną masą kawową. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 min.
Sernik studzimy stopniowo - najpierw tylko uchylamy drzwiczki piekarnika, jak trochę przestygnie, wyciągamy go z piekarnika. Z wystudzonego sernika, zdejmujemy obręcz tortownicy (trzeba ciasto najpierw obkroić oczywiście) i wstawiamy do lodówki (np. na noc).
Podajemy z sosem czekoladowym i/lub z bitą śmietaną (taką domową, z kremówki, a nie w aerozolu).
Smacznego!!
Gdybym tylko lubiła kawę to bym zrobiła ;p
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie możesz go zrobić z klasyczną wierzchnią warstwą: 250 ml kwaśnej śmietany 18%
OdpowiedzUsuń3 łyżki drobnego cukru. Albo dodać sobie do niej jakiejś przyprawy (cynamonu?), którą lubisz albo białej czekolady (takiej w proszku najlepiej), albo kakao :) Pozdrawiam serdecznie!
super, myślę, że kawa przełamuje słodycz masy kajmakowej:)
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda cudownie :) Tak delikatnie..
OdpowiedzUsuńZ mąką pszenną? Nigdy w życiu, zawsze, powtarzam - zawsze! dodaje się do sernika mąkę ziemniaczaną.
OdpowiedzUsuńJajka dodaje się, owszem, ale oddzielnie żółtka, a oddzielnie - na końcu - pianę z białek.
Witaj! Szkół robienia sernika jest kilka, zapewne Twoja też jest dobra. Natomiast polecam spróbowanie i tej metody. A jeśli chodzi o mąkę - ja osobiście polecam ryżową, ale ziemniaczana też jest w porządku. Z pszenną też się udaje (zapewne - taka była w oryginalnym przepisie, więc zamieściłam i tę wersję). Po prostu. Pozdrawiam!
UsuńMusi byc pyszny! nie ma zmiluj sie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńeva air của hãng nào
ve may bay eva di my
korean air ho chi minh
vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch
ve may bay di canada gia re