niedziela, 20 marca 2011

Muffiny bananowe z białą czekoladą (całkowicie bezglutenowe!)





Choć powinnam raczej skupić się teraz na niskokalorycznych sałatkach, nie mogłam się oprzeć pokusie wykorzystania pozostałych w koszyczku 4 bananów :)
Jednocześnie skończyła mi się mąka orkiszowa, więc dzisiejszy eksperyment jest absolutnie i totalnie bezglutenowy.
W wersji jeszcze ciepłej muffiny smakują genialnie! (wersji wystudzonej nie zdążyłam jeszcze spróbować)
Dzięki mące kukurydzianej są sycące, dzięki bananom - wilgotne, a czekolada zapewnia pożądaną słodycz (to przekąska dla tych-co-wolą-bardziej-słodkie-słodkości :)).


Muffiny z bananami i białą czekoladą


125 g mąki kukurydzianej
130 g mąki ryżowej*
1/3 szklanki roztopionego masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
3/4 tabliczki białej czekolady
4 banany (mogą być takie zbyt dojrzałe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli ktoś nie może normalnego)
1 mała łyżeczka sody
szczypta soli
1/3 szkl. brązowego cukru (może być nawet mniej, bo biała czekolada jest naprawdę słodka)
1 jajko kurze lub 3 przepiórcze
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy, jeśli ktoś nie ma ekstraktu (ja nie miałam)

Suche składniki mieszamy w jednej misce. Masło roztapiamy, jajko/jajka roztrzepujemy, banany rozgniatamy, czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Mokre mieszamy (to, co powyżej + jogurt) i dodajemy do suchych. Łyżką jakąkolwiek łączymy wszystko (nie musi być super dokładnie).

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę na 12 dołków wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem i pieczemy ok 25 min. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli suchy - wyjmujemy. Studzimy na kratce.

Smacznego!

*obie mąki można zamienić mąką pszenną, jeśli ktoś woli i/lub może

6 komentarzy:

  1. witam. ma ktoś pomysł jak walczyc z zakalcem? :-( jak robie wypieki bezglutenowe, to czesto mi wychodzi zakalec. co robie zle?

    OdpowiedzUsuń
  2. może to kwestia mąki? albo proszku do pieczenia? Czasem, jak jest zwietrzały, to tak się dzieje (podobnie z sodą). Ja piekę głównie w oparciu o mąkę kukurydzianą, ryżową, orzechową i czasem mixy bezglutenowe, ale za nimi nie przepadam. Wytrawne wypieki - mąka gryczana albo orkiszowa (choć ona bezglutenowa nie jest). Spróbuj może przesiewać mąkę,żeby ją napowietrzyć jeszcze. I dobrze jest trzymać się dokładnie przepisów (w sensie - ważyć albo jakoś odmierzać ściśle). Proporcje jednak mają znaczenie:) Trzymam kciuki! Najważniejsze to próbować :) Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki są pyszne - nie za słodkie, mocno bananowe. Ja zamiast mąki ryżowej dodałam płatki ryżowe - trochę je pokruszyłam jeszcze - dzięki temu lekko chrupały przy jedzeniu. Nie jestem fanką białej czekolady, więc dla kontrastu dałam pół ilości białej czekolady, a pół mlecznej - pycha!
    Super bezglutenowy przepis - rodzina zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo miło mi to słyszeć! Modyfikacje zawsze są wskazane - przecież to nam na smakować, prawda? Pozdrawiam serdecznie całą zachwyconą rodzinę :)

    OdpowiedzUsuń