piątek, 11 marca 2011

Ciasto bananowe 2








Ciasto bananowe to jeden z moich ulubionych pomysłów śniadaniowych (dopóki nie ma świeżych owoców).
Tym razem skorzystałam z tego przepisu, przerobiwszy go po swojemu.
Miód, banany i ciemna mąka dają mu wartości odżywcze, migdały chrupią cudownie, kefir zapewnia wilgotność, a dzięki przyprawom, ciasto pachnie nieziemsko.

Polecam wstanie godzinę wcześniej i przygotowanie tego ciacha do porannej kawy :) nie będziecie żałować!


Ciasto bananowe z mąką gryczaną

1 szklanka mąki orkiszowej
3/4 szklanki mąki gryczanej
1 1/2  łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do kawy*
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki kefiru (naturalnego)
1/2 szklanki posiekanych migdałów
2 jajka kurze albo 8 przepiórczych
4 banany (rozgniecione na papkę)
1 torebka cukru wanilinowego albo z prawdziwą wanilią, jak ktoś ma pod ręką

(w oryginalnym przepisie jest też czekolada posiekana albo figi suszone - jakoś nie doczytałam o tej czekoladzie, a myślę, że może być smakowite:) )

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.

W jednej misce mieszamy suche: mąki, sodę, cukier wanilinowy/waniliowy i brązowy, posiekane migdały (+figi lub czekoladę, jeśli się ktoś zdecyduje na tę opcję).
W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy miód, oliwę i kefir. Mieszamy na gładką masę. Dodajemy do rozgniecionych bananów. Mieszamy łyżką. Kiedy się połączą (szybko to się dzieje), dodajemy do suchych składników. Mieszamy.
Masę przekładamy do foremki keksowej posmarowanej oliwą i wysypanej mąką (np. gryczaną).

Pieczemy godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy gotowe - jeśli tak - wyciągamy i przez chwilę zostawiamy w foremce (10-15 min.). Potem wyciągamy na kratkę i studzimy (jakieś pół godziny). Kroimy jak będzie przestudzone - łatwiej.

Rewelacyjne z kubkiem czarnej kawy!

Pyszne również 2 dni po upieczeniu (a nawet 3 - o ile dotrwa! :)).


Dobrego dnia!


* zamiast przyprawy do kawy (ja używam podlaskiej przyprawy do kawy z Darów Natury) może też być tea masala, przyprawa do piernika lub mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków i imbiru 

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda. Pewnie i też jest bardzo smaczne. Muszę zapisać ten przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. i jeszcze na dodatek bardzo prosto się je robi :) polecam i smacznego!

    OdpowiedzUsuń