sobota, 12 listopada 2011

Lemon curd

Zrobiłam sernik (kolejny) i strasznie chciałam czymś pysznym go posmarować.
Po przyjemnych poszukiwaniach znalazłam TO!  L e m o n   c u r d. Jeśli zastanawialiście się, jak smakuje niebo w gębie, to właśnie tak - aksamitnie, słodko z bardzo wyraźną nutą cytryny, świeżo, niepowtarzalnie...  Ten krem, czy jakkolwiek określić jego budyniowo-koloidalną konsystencję, jest po prostu FANTASTYCZNY :)

Gwarantuję, że się w nim zakochacie tak, jak ja :)



Lemon curd
(przepis z Kwestii Smaku)


3 cytryny (skórka i sok)
100 g cukru
100 g masła (bardzo zimnego)
3 jajka kurze lub 12 przepiórczych


Cytryny należy sparzyć, wyszorować szczoteczką, zetrzeć skórkę na drobnej tarce (tylko żółtą część - biała jest gorzka). Resztę cytryny (tzn. tę obdartą ze skórki ;)) - wycisnąć.

Jajka roztrzepujemy widelcem albo trzepaczką. Łączymy ze skórką cytryny, sokiem i cukrem. Mieszamy.

W małym garnuszku gotujemy wodę (na bardzo małym gazie - powolutku - ma się gotować tylko odrobinkę). Na garnku stawiamy miskę lub garnuszek, w którym mamy masę jajeczno-cytrynowo-cukrową.  Cały czas mieszając (drewnianą łyżką) bardzo powoli podgrzewamy masę (ok. 5-10 min). 
Następnie dodajemy bardzo zimne! masło - po łyżce. Cały czas mieszamy!  Jak masło się rozpuści, dodajemy kolejną łyżkę i kolejną, aż do końca 100-gramowej porcji. Nie przestajemy mieszać. Jak masa zacznie gęstnieć, wyłączamy gaz, zdejmujemy miseczkę z masą i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.


Rewelacyjnie pyszne!!

Smacznego i Wam życzę :)

5 komentarzy:

  1. A jak smakuje! Mialem okazje sprobowac! Niebo w gebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Da się zrobić z mniejszą ilością cukru, albo z miodem?? :)

    Klaudia

    OdpowiedzUsuń
  3. Klaudia, ja nigdy nie próbowałam z miodem i też w żadnym przepisie tego nie widziałam, więc ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie. A co do ilości cukru - mam jeszcze jeden przepis (bez masła) i tam jest tego cukru 2 razy więcej... Zrób tak, jak jest - jest pyszny :) (raz kiedyś można:)). Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń