czwartek, 24 listopada 2011

Chlebek bananowy z białą czekoladą i słonecznikiem

Kolejny przepis na bananowe wypieki. W sumie nieplanowany, ale trafiony. Biała czekolada i słonecznik są w tym cieście niezastąpione (jeśli ktoś nie jest fanem białej czekolady, niech da taką, jaką lubi).
Przepis jest banalny, trzeba tylko mieć dziwne mąki pod ręką :) Choć myślę, że ze zwykłą mąką też by się udało.

Spróbujcie, zachęcam do eksperymentów.



Chlebek bananowy z białą czekoladą i słonecznikiem


100 g mąki kukurydzianej
80 g mąki ryżowej
80 g mąki migdałowej (*mielonych migdałów)
4 małe banany (rozgniecione widelcem)

100 g białej czekolady (posiekanej)
2 jajka kurze lub 8 przepiórczych
1/2 szkl. brązowego cukru

1/2 szkl. posiekanych migdałów (*albo orzechów włoskich, uprażonych)
1/3 szkl. pestek słonecznika (uprażonych)
1/2 szkl. oliwy z roztopionym masłem (w dowolnych proporcjach, u mnie 1/3 oliwy, 2/3 masła)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
sól

Piekarnik nagrzać do 180℃.

W misce wymieszać mąki, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia i sodę.

Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Dodać oliwę z masłem, wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, cukrem i sodą oraz szczyptę soli. Wymieszać. Na końcu dodać orzechy, pestki i czekoladę. Wymieszać (można łyżką).

Przełożyć do foremki-keksówki.

Piec 50-60 min do suchego patyczka. Jeśli wierzch zbyt się zezłoci, przykryć folią aluminiową i włączyć grzanie tylko od dołu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz