sobota, 31 grudnia 2011

Babka w ciapki :)

Powinnam chyba zaprezentować dziś jakieś szalone drinki albo sylwestrowe przekąski, ale nie. Zaprezentuję... babkę! Sylwestrowo kolorową.
Babka w ciapki - udała się znakomicie. Jest całkowicie bezglutenowa, śliczna i taka nawet trochę...artystyczna :)
Chyba powinnam ją nazwać poważniej, np. marmurkowa, ale ciapki albo esy-floresy są milsze. Zresztą sami zobaczycie.

Za przepis (i inspirację) dziękuję Asi z Kwestii Smaku.


A wszystkim odwiedzającym Lisiecką Przystań życzę, żeby nadchodzący rok 2012 był pełen nowych, fascynujących smaków, siły do codzienności, odwagi do zabaw kuchennych i kulinarnych eksperymentów, miłości, dobrych ludzi i... małych przyjemności!





Babka w ciapki (marmurkowa)


120 g miękkiego masła (ważne, żeby je wcześniej wyciągnąć)
100 g gorzkiej czekolady (bezglutenowa jest Goplana)
150 g cukru pudru
130 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej*
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bg)
skórka z 1/2 cytryny
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
2 jajka kurze lub 10 przepiórczych

*lub 230 g mąki tortowej


Piekarnik nagrzewamy do 170℃. Keksówkę o długości 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Jajka rozbełtać. Mąki wymieszać z proszkiem, mleko ze śmietaną (w oddzielnych miseczkach).

Masło z cukrem zmiksować na gładką, aksamitną masę - na najwyższych obrotach miksera ubijać 10 min (nie skracajcie tego czasu, choćby Wam się wydawało, że już gotowe).
Do masy dodawać po łyżce jajka - miksować po każdym.

Następnie zmniejszyć obroty do minimum (można zmienić końcówkę miksera na mieszadło) lub łyżką wymieszać masę z 1/3 mąki (mąk) z proszkiem i 1/3 mleka ze śmietaną. Wymieszać. Dodać kolejna partię (1/3 +1/3), wymieszać. Powtórzyć do wykończenia składników.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Do drugiej - skórkę z cytryny.

Nakładać po łyżce do foremki. Na koniec patyczkiem zrobić kilka ósemek. Piec ok. 50 min (do suchego patyczka) w środkowej części piekarnika.

Po wyjęciu - 20 min studzić w formie, potem na kratce.


Jest pyszna :)


Smacznego!!

4 komentarze: