niedziela, 13 maja 2012

Faszerowana cukinia

I jeszcze propozycja obiadowa. Prościutka koncepcja faszerowanej cukinii. Farsz raczej podstawowo-klasyczny, ale i bezpretensjonalnie pyszny :) Pasuje też doskonale do makaronu.




Faszerowana cukinia


2 niewielkie cukinie
1 pomidor
1/2 dużej cebuli lub 1 średnia
2 ząbki czosnku
feta w kosteczkach (ok. 10 sztuk)
ser żółty (czubata łyżka startego na tarce o grubych oczkach)
oliwa z oliwek
sól, pieprz (do smaku)
po jednej łyżeczce: kurkumy, kolendry (mielonej) i kminu rzymskiego


Piekarnik nagrzewamy do 180℃.

Cukinie myjemy, odkrawamy końce, przekrawamy na pół (wzdłuż). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy cukinie 6 minut. Wyciągamy, wydłubujemy (np. łyżeczką) środek, pozostawiamy cukiniową łódeczkę. To, co wyciągnęliśmy - kroimy drobno i dorzucamy do farszu.

Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy już się rozgrzeje, wrzucamy przyprawy i smażymy kilkanaście sekund. Dodajemy cebulę i czosnek. Solimy. Szklimy. Po 3 min, dorzucamy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Smażymy chwilę na niewielkim gazie. Jak pomidory będą półmiękkie, dorzucamy fetę. Przesmażamy, żeby się trochę rozpuściła. Na samym końcu dodajemy żółty ser, pieprz i sól do smaku. Mieszamy, odstawiamy na moment, żeby żółty ser się roztopił.

Farszem wypełniamy cukinie i wstawiamy do piekarnika na 20 min.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Super, uwielbiam cukinię, nieraz już ją faszerowałam róznymi smakami, ten farsz też musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio mój brat kupił cukinię zamiast ogórka - teraz wiem co z nią zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. haha, to częsta pomyłka :) ta cukinia jest dobra - tzn. mi smakuje bardzo :) a co do alternatywy na surowo - ja osobiście UWIELBIAM surówkę cukinia + jabłko! Jest bardzo łagodna, leciutko słodka i taka odświeżająco-na-deser. Mmm, aż się zrobiłam głodna :) Pozdrawiam Dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają,chcę takie zrobić zaraz kupię w Lidlu świeże cukinie i zrobię te danie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjjj tak! Zwłaszcza teraz kiedy można dostać takie śliczne malusieńkie cukinie. Faszerowanie może być kłopotliwe, ale efekt bajeczny. Super obiad na wiosnę :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń