poniedziałek, 27 czerwca 2011

Muffiny migdałowe z porzeczkami i kruszonką (bg)



Czuję, że nadchodzi czas porzeczek :)
Uwielbiam te małe, lśniące, rubinowe kuleczki!
Nie sądziłam, że nadają się do wykorzystania w muffinach, a jednak. U Doroty znalazłam przecudowny przepis, który niezwłocznie postanowiłam zmodyfikować na bezglutenowy i wdrożyć.
Kochani! Te muffiny są najlepszymi, jakie do tej pory jadłam. Leciuteńkie, pachnące migdałami, lekko kwaskowo-porzeczkowe, rozpływające się w ustach!! Polecam z całego serca i dziękuję za tę inspirację :)
Na pewno wejdą na stałe do mojego repertuaru.




Muffiny migdałowe z porzeczkami i kruszonką (bg)


Składniki na trochę więcej, niż 12 muffinków (troszkę można zmniejszyć proporcje, chyba, że ktoś ma większe dołki - ja mam raczej małą formę):
1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka mąki kukurydzianej (+ łyżka lub 2, jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie)
1/2 szklanki brązowego cukru + łyżka
1 szklanka kefiru*
45 ml oliwy z oliwek lub oleju (może być też roztopione masło)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (z lekkim czubem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubem; bezglutenowy w wersji bg)
1 duże jajko kurze lub 5 przepiórczych
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego
140 g porzeczek czerwonych

Kruszonka:
pół szklanki mąki kukurydzianej**
2 łyżki (takie duże) miękkiego masła
3 łyżki cukru brązowego

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, potem dodać mokre. Wymieszać łyżką - dokładnie, ale bez pedanterii :) Na koniec delikatnie wmieszać porzeczki (żeby się kuleczki nie rozwaliły).

W oddzielnej miseczce lub garnuszku zrobić kruszonkę - wymieszać/zagnieść wszystkie składniki (np. ręką) do momentu uzyskania grudkowatej struktury :)

Ciasto przełożyć/przelać do wyłożonej papilotkami formy i posypać kruszonką. Piec ok 25 min.

Wystudzić na kratce.

Smacznego!!


*w oryginale jest jogurt. Z kefirem jest  bardziej płynne (stąd dodatkowa mąka), ale jakieś takie mięciutkie i puszyste, więc ja wolę kefir :)
**autorka przepisu robi kruszonkę migdałową - super pomysł! mnie po prostu zabrakło już migdałów, więc zrobiłam z m. kukurydzianą. Jeśli ktoś chce taką migdałową, podaję proporcje: pół szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miękkiego masła, 3 łyżki mąki.

2 komentarze:

  1. najbardziej podoba mi się ta kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) te muffiny są naprawdę wyśmienite! spróbuj, polecam :)

    OdpowiedzUsuń