niedziela, 8 maja 2011

Racuchy (bezglutenowe)




Racuchy kojarzą mi się z... przedszkolem :) Myślałam, że bezglutenowych zrobić się nie da - a jednak! Dziś bez wstępów, rozważań i dylematów. Krótko - wspomnieniowo, dziecięco i prosto: r a c u c h y .


Bezglutenowe racuszki z dżemem


200 g mąki bezglutenowej naleśnikowej
50 g mąki kukurydzianej
3 g drożdży instant (1/2 paczki)
1/2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
240 g maślanki
odrobina mleka (może być sojowe)
15 g roztopionego masła
2 jajka kurze lub 7 przepiórczych
szczypta soli

oliwa z oliwek albo olej do smażenia
cukier puder do posypania albo konfitura czy syrop klonowy

Do miski przesiewamy mąki, na środku robimy dziurkę, wsypujemy drożdże, cukier puder i ciepłe mleko. Czekamy aż drożdże trochę ruszą (jakieś 10 min).
W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: roztrzepane jajko, masło, maślankę, sól i cukier waniliowy.
Przelewamy wszystko do jednej miski i energicznie wyrabiamy łyżką czy innym mieszadłem.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Smażymy na minimalnej ilości oleju lub bez. Na złoty kolor z obu stron. Na niewielkim gazie.
Odkładamy na papierowy ręcznik.

Podajemy ciepłe z cukrem pudrem, dżemem albo na co tylko mamy ochotę :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz