piątek, 20 maja 2011

Mini-pizze kolacyjne



Bardzo lubię pizzę. Trochę żałuję, że pizzerie nie oferują takich bezglutenowych, ale trudno się mówi. Nie ma w mieście - zrobię w domu:)
Ciasto powstało w oparciu wyłącznie o bezglutenowy koncentrat mąki bezglutenowej (taki chlebowy), więc jest w 100% "bg-bezpieczne".
Najbardziej lubię najprostszą wersję - z ziołami, solą i oliwą - ale zrobiłam jeszcze dwie inne, eksperymentalnie. Spokojnie można zrobić inne eksperymenty - szynkę parmeńską, rukolę i parmezan na przykład :)




Mini-pizze (bezglutenowe)
przepis na 2-3 szt.


250 g mąki bezglutenowej (koncentrat chlebowy)
150-200 ml lekko ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki suchych drożdży
20 ml oliwy z oliwek

Na wierzch (lub/i):
pomidorki koktajlowe, ser pleśniowy, parmezan, świeży szpinak, oliwki, żółty ser, rozmaryn, tymianek, sól gruboziarnista, szynka parmeńska, rukola czy co, kto lubi :)

Z powyższych składników zagniatamy (mikserem) gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Smarujemy leciutko oliwą, przykrywamy folią lub ściereczką i wystawiamy lub wstawiamy w jakieś ciepłe miejsce na godzinę. U mnie stało na słoneczku ogrodowym.

Po godzinie, wyrośnięte ciasto dzielimy na 2-3 części, rozgniatamy na placuszek i zostawiamy na blaszce (np. wyłożonej papierem do pieczenia) na pół godziny, żeby jeszcze trochę urosły. Po tym czasie, dekorujemy wierzch tym, na co mamy ochotę i wstawiamy do nagrzanego przynajmniej do 200 st. C piekarnika. Pieczemy jakieś 15 min, ale obserwujemy uważnie. Bezglutenowe ciasto się nie rumieni tak, jak takie na pszennej mące, więc proponowałabym raczej obserwować....ser i jego stopień zrumienienia:)

Pyszne gorące i z passatą z ziołami :)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ocho, czuje ze wyprobuje!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. menu bez glutenu5 lipca 2011 20:51

    Niezmiernie się cieszę, że znalazłam Twojego bloga! Wypróbowałam kilka przepisów na bezglutenowe pizze, ale efekt końcowy mnie nie zachwycił. Bo albo ciasto było maziste, albo się nie dało wyjąć z formy, albo zwyczajnie było niesmacznie. Tu natomiast jest idealnie. Zrobiłam i pizze na bardzo cienkim spodzie i taką puszystą jak na Twoich zdjęciach. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, to się niezmiernie cieszę :) będę sukcesywnie zamieszczać nowe wypieki bez glutenu! można zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam pizzę zgodnie z przepisem. Tzn prawieee , gdyż przez przypadek zamiast 3/4 łyżeczki drożdży przeczytałam 3-4 zatem dodałam 3 łyżeczki. Alee nawet z taką ilością drożdży pizza była bardzo smaczna. Mój mąż , celiak niezmiernie rady był z takiej kolacyjnej przekąski. Dieta bezglutenowa wcale nie jest taka ciężka- wiele glutenowych polskich ( oraz włoskich: pizza:-) ) potrafimy już przerobić na bezglutenowe. A życie od razu piękniejsze - i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń