Jeśli jeszcze ktoś tu zagląda czasem - muffinki nowe. Dostaliśmy pod choinkę jagody goji - małe to to, czerwone i smakuje…dymem, ale podobno zdrowe niezmiernie :) Zatem - sposób na ich "oswojenie". Muffinki - nic wyszukanego, ale smakowite są. Orzechy wspaniale chrupią, banany zapewniają wilgotność, a jagody… hmm, stanowią ciekawy akcent smakowo-kolorystyczny :)
Spróbujcie, co Wam szkodzi!
Chciałam, żeby ostatni przepis w tym roku był jakiś przebojowy, ale wyszedł taki zwyczajny…
Niemniej jednak, ogromną dawkę dobrych życzeń na cały przyszły rok Wam ślę!
Niech cały świat Wam pachnie i smakuje wyśmienicie :)
Muffiny bananowe z jagodami goji, orzechami i czekoladą
(przepis oryginalny pochodzi stąd)
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady, pokrojona/połamana drobno (dałam mniej, bo nie miałam tyle i też się udało)
ok. pół szklanki suszonych jagód goji
1/3 szklanki brązowego cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią albo wanilinowy od biedy
1/2 szklanki oleju (dałam kokosowy, bo akurat tylko taki miałam)
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich (w oryginale były orzechy macadamia, ale wolę włoskie)
1 szklanka mleka (u mnie ryżowe)
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 tabliczka gorzkiej czekolady, pokrojona/połamana drobno (dałam mniej, bo nie miałam tyle i też się udało)
ok. pół szklanki suszonych jagód goji
1/3 szklanki brązowego cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią albo wanilinowy od biedy
1/2 szklanki oleju (dałam kokosowy, bo akurat tylko taki miałam)
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich (w oryginale były orzechy macadamia, ale wolę włoskie)
1 szklanka mleka (u mnie ryżowe)
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 180℃. Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
Filozofia z ciastem, jak przy muffinach, czyli brak filozofii ;) Suche (mąki, sodę, proszek, cukier, cukier z wanilią/wanilinowy, orzechy posiekane, czekoladę, jagody i szczyptę soli) składniki mieszamy w jednej misce, mokre (mleko, jajko, banany i olej) w drugiej. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do uzyskania stanu "w miarę równomiernie wymieszane". Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 min.
Ot i wszystko :)
Smacznego i duuuużo zdrowia!
Samo zdrowie te mufinki:)
OdpowiedzUsuńW sumie mocno owocowe są te babeczki i muszę powiedzieć, że jak najbardziej wyglądają nawet na takie zdrowe. Jednak jakie by nie były to i tak dla mnie najlepsze są muffinki czekoladowe z cukierkami z mieszanki wedlowskiej https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ i myślę, że jeszcze długo tak pozostanie.
OdpowiedzUsuńHâm nóng hôn nhân và bảo tàng ở Jackson, Mississippi
OdpowiedzUsuńDu lịch Disney California Adventure® Hoa Kỳ
VÉ MÁY BAY KHỨ HỒI ĐI MỸ GIÁ RẺ
Vé máy bay đi Phoenix
Hành trình khám phá du lịch chụp hình cùng động vật hoang dã ở Mỹ
Thủy cung SeaWorld San Diego
Vé máy bay đi Mỹ 1 chiều giá rẻ nhất
Trải nghiệm khách sạn mộng mơ ngoài trời ở Mỹ
Khám phá nhà thờ Crystal Quận Cam Hoa Kỳ
Vé máy bay đi Mỹ tháng nào rẻ nhất