niedziela, 18 marca 2012

Domowa chałwa z bakaliami

Dla wszystkich wielbicieli tej sezamowej słodkości :)

Niebo (choć bardzo słodkie) w gębie!! Czas przygotowania: 5 min.

Przepis podpatrzony i wypróbowany u zaprzyjaźnionych dusz :)





Domowa chałwa z bakaliami


200 g sezamu (z do tej pory wypróbowanych najlepszy jest z Sante)
4 łyżki miodu (dowolnego, jaki lubicie)
garść bakalii (np. mieszanki studenckiej) lub orzechów włoskich (posiekanych)

Sezam mielimy w młynku do kawy na proszek. Miód roztapiamy (ale nie gotujemy (!) tylko odrobinę podgrzewamy, żeby stał się płynny i nie stracił właściwości). Bakalie/orzechy włoskie rozdrabniamy. Wszystko razem mieszamy łyżką lub w mikserze. Przekładamy masę (klei się - tak ma być) do prostokątnej formy (np. ceramicznej) i wstawiamy do lodówki (powiedzmy, że na godzinę lub dłużej, choć bez tego też wytrzyma, ale trudniej pokroić).
Po wyjęciu, kroimy w kwadraty (kwadraciki) i...jemy :)




Smacznego!

8 komentarzy: