Po wczorajszym ataku wycofującej się już zimy, dziś (choć nadal zimno) było tak fantastycznie słonecznie, że aż się buzia sama uśmiechała! W związku z nadejściem wiosny, postanowiłam ugotować moją ulubioną, słoneczną i pyszną zupę kalafiorową. Lubię zupy krem. Ta jeszcze szczególnie smaczna z dodatkiem prażonych pestek lub orzechów. Dziś - z płatkami migdałów.
Krem z kalafiora z płatkami migdałów
1 kalafior średni
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/4 dużego selera
por (też średni)
kurkuma, pieprz, sól, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy kurkumę (łyżeczkę albo półtorej). Po 30 sekundach dodajemy pokrojony w plasterki por. Solimy. Smażymy chwilę do "półmiękkości". Dodajemy pokrojone w kostkę (może być duża i tak to potem zmiksujemy) - marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy chwilę. Dorzucamy kalafior, podzielony na różyczki. Zalewamy wodą tyle, żeby przykryło warzywa. Solimy.
Gotujemy na małym ogniu. Pod przykryciem.
Kiedy warzywa będę miękkie, zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Dodajemy świeżo zmielony pieprz
i gałkę muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Jeśli jest za mało słone - sól.
Podajemy posypane prażonymi płatkami migdałów.
OdpowiedzUsuńđặt vé máy bay eva air
vé máy bay đi mỹ hãng eva
korean air ho chi minh
bán vé máy bay đi mỹ giá rẻ
săn vé máy bay giá rẻ đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich
vé máy bay đi canada