A gdybyście mieli własne pomysły na to-co-zostaje-i-z-czym-nie-wiadomo-co-zrobić -> dzielcie się, chętnie wypróbuję :)
Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana z kozim serem
1 raczej mały kalafior
3 ziemniaki
1 cukinia
250 g kwaśnej śmietany (18%)
60 g* koziego sera twarogowego (ja użyłam sera Soignon - rolada z pieprzem)
2 jaja kurze lub 8 przepiórczych
po pół łyżeczki kurkumy, kolendry mielonej i kminu rzymskiego (jak ktoś nie lubi, można pominąć albo zastąpić czymś dowolnym)
sól, pieprz (do smaku)
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Na ostatnie 3-4 min, do kalafiora dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię.
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki (dość grube) i gotujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 220℃.
Jajka roztrzepujemy (czymkolwiek - widelcem, trzepaczką, rózgą), łączymy ze śmietaną, solą, pieprzem, przyprawami i pokruszonym/pokrojonym drobno kozim serem.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy warzywa, zalewamy śmietanowo-serowym sosem. Mieszamy delikatnie, żeby wszystko się ładnie tym sosem pokryło i wstawiamy na 20 min. do piekarnika.
Doskonałe na następny dzień (również).
Smacznego!
*jeśli lubicie, można dać więcej
OdpowiedzUsuńđặt vé eva airline
giá vé máy bay đi mỹ giá rẻ
hang may bay han quoc
vé máy bay đi mỹ rẻ
đặt vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re