wtorek, 29 maja 2012

Sernik czekoladowo-kawowy

Kilka dni temu miałam urodziny, trzydzieste. Jakoś tak dziwnie z tą "3" z przodu, ale można się przyzwyczaić (podobno) :)
Postanowiłam zatem uczcić własne święto jakoś wyjątkowo. Strzał padł na sernik czekoladowy z nutą kawową z Whiteplate. PYSZNOŚCI!! Naprawdę. Nie wiem, jakim cudem, ale ten sernik smakuje, jak lekki, czekoladowy krem. Po prostu chmurka. Jest niezwykły i aksamitny.


To był dobry wybór i, w sumie, dobry start z kolejne dziesięciolecie :)

Ważne - wszystkie składniki trzeba wyjąć wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.

Polecam!



Sernik czekoladowo-kawowy*


365 ml śmietany - 200 ml + 165 ml (kremówki - 30%)
3 łyżki mocnego espresso
3 łyżki kakao (prawdziwego, gorzkiego)
1/4 łyżeczki soli
470 g ciemnej czekolady, drobno pokrojonej (bezglutenowa - Goplana)
80 ml amaretto
870 g sera na serniki (u mnie Piątnica oczywiście)
150 g cukru 
4 jaja kurze lub 16 przepiórczych

Na wierzch: konfitura z czarnych porzeczek



Tortownicę 22-24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175℃.


W garnuszku mieszamy śmietanę (200 ml), kakao, espresso i sól. Podgrzewamy do połączenia się składników. Do ciepłej masy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, resztę śmietany (165 ml) i amaretto. Mieszamy, ale już nie podgrzewamy.  


Ser ucieramy z cukrem (na wolnych obrotach), dodajemy po jednym jajku (lub po 4, jeśli używamy przepiórczych). Mieszamy.
Do masy serowej dodajemy stopniowo masę czekoladową. Mieszamy na wolnych obrotach do uzyskania aksamitnej masy (raczej krótko).


Przelewamy do formy. Pieczemy 15 min w 175℃. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy sernik półtorej godziny. Studzimy w półotwartym piekarniku. Wystudzony sernik wstawiamy na całą noc lub naprawdę kilka godzin do lodówki.
Podajemy z wierzchem posmarowanym warstwą konfitury. U mnie to była naprawdę gruuuba warstwa :)


Smacznego!!






*W oryginale ten sernik ma spód - ja go nie robię, bo nie lubię, ale jeśli chcecie - skorzystajcie z przepisu Liski.

1 komentarz: