Ciasto robi się szybko, piecze dość długo. Przepis jest efektem improwizacji. Ciekawym efektem, nie powiem :) A i goście przyklasnęli!
Ucierane ciasto z gruszkami
(na tortownicę 22 cm)
190 g miękkiego masła
140 g brązowego cukru
200 g mąki kukurydzianej
100 g mąki z amarantusa
75 g mąki orzechowej (u mnie arachidowa)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bo te mąki są ciężkie dość)
3 jajka kurze lub 12 przepiórczych
500 g gruszek (u mnie to były 2, ale i to okazało się zbyt wiele)
brązowy cukier do posypania
cukier puder do oprószenia wystudzonego ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 190℃. Formę smarujemy masłem lub i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier. Miksujemy nadal na wysokich obrotach. Dodajemy jajka (po jednym, jeśli kurze lub po 4 w przypadku przepiórczych). Miksujemy.
Wsypujemy mąki z proszkiem i mieszamy na bardzo małych obrotach.
Ciastem wyklejamy tortownicę (jest gęste, więc samo się nie rozleje). Na wierzch wysypujemy pokrojone w kosteczkę gruszki. Posypujemy brązowym cukrem (ile chcemy).
Pieczemy 50-60 min. Do suchego patyczka.
Wsytudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
mniam, mniam, mniam:)))
OdpowiedzUsuńWygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)
OdpowiedzUsuńpysznie, lubię takie ciasta!
OdpowiedzUsuńmmm gruszki - w dodatku z orzechami...brzmi pysznie!!!
OdpowiedzUsuńNo pewnie że przyklasnęli, jak można się oprzeć takiemu ciastu :) Doskonała klasyka!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńđại lý vé máy bay eva air
vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ nhất
phòng vé korean air tại tphcm
giá vé máy bay đi mỹ giá rẻ
đặt vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thức Du Lịch
ve may bay di canada