To najlepsze crumble, jakie jadłam! Ten cudowny kontrast pomiędzy bezpretensjonalną słodyczą kruszonki a kwaskowatą intensywnością rabarbaru jest po prostu nie-do-opisania :)
Spróbujcie koniecznie! Crumble robi się w sumie w 45 min, a więc spokojnie można poświęcić na to przerwę w nauce, pracy czy... po prostu 45 min :) A jak pachnie przy tym! Nieziemsko!
Przepis wyjściowy znalazłam na Moich Wypiekach i przerobiłam na bezglutenowy. I wiecie co? Wydaje mi się, że akurat kruszonka zyskuje na bezglutenowości :)
Crumble z rabarbarem
750 g rabarbaru (obranego i pokrojonego na centymetrowe kawałki)
50 g brązowego cukru (w oryginale jest drobny cukier do wypieków)
1 łyżka masła
1 łyżka skrobii kukurydzianej albo ziemniaczanej (ja miałam kukurydzianą)
1 łyżka ekstraktu z wanilii (nie miałam - dałam trochę aromatu waniliowego)
Na kruszonkę:
150 g mąki kukurydzianej
110 g zimnego masła
3 łyżki białego cukru (myślę, że spokojnie można zastąpić go brązowym)
3 łyżki brązowego cukru
Piekarnik nagrzewamy do 190℃.
Rabarbar z cukrem, masłem, skrobią i wanilią podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 min., aż zrobi się różowy i lśniący.
W tym czasie mąkę mieszamy z cukrami i pokrojonym w kosteczkę masłem (zimnym!). Zagniatamy. Nie ma nam się zrobić jednolite ciasto, a raczej takie grudki kruszonkowe :) Sami zobaczycie - widać, kiedy jest gotowe, gwarantuję.
Do żaroodpornego naczynia (u mnie 28x18 cm) wkładamy rabarbar. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 35-45 min (u mnie było 35 min. i całkowicie wystarczyło).
Po upieczeniu studzimy 15 min. i pałaszujemy (z lodami, z bitą śmietaną czy solo - wszystko jedno - jest pyszne w każdej postaci :))
Smacznego!!
oj wszyscy teraz z rabarbarem, chyba też się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńrabarbar jest kuszący :) skuś się, skuś! smacznego :)
OdpowiedzUsuńSmaczna klasyka! ;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńđặt vé eva airline
giá vé máy bay đi mỹ giá rẻ
hang may bay han quoc
vé máy bay đi mỹ rẻ
đặt vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re