Chociaż połączenie rozmarynu z czymś, co nie jest (bynajmniej!) pieczonymi ziemniakami albo pieczenią ze schabu wydawało mi się dziwne, przepis mnie zaintrygował. A zaintrygował oznacza - wskoczył od razu na pierwsze miejsce listy "do zrobienia". Okazało się, że akurat wszystko jest pod ręką, a rozmaryn, przeniesiony na zimę (!) do domu i zaczynający już poważnie tęsknić za deszczem i wiatrem, wyraźnie ucieszył się z bycia "wykorzystanym" ;)
Ciacho przerobiłam na bezglutenowe. Wyszło pyszne i...biszkoptowe. Bardzo dobry eksperyment - lekki i niezobowiązujący :)
Zdjęcia takie fragmentaryczne, bo tylko tyle się uchowało!
Ciasto z jabłkami i rozmarynem
(źródło: Whiteplate)
150 g brązowego cukru
4 jajka kurze lub 16-18 przepiórczych
7 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki mleka (krowiego lub sojowego - myślę, że kozie mogłoby być zbyt... "aromatyczne":) )
250 g koncentratu mąki bezglutenowej*
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1 bardzo duże obrane jabłko, pokrojone na cienkie plasterki (ale nie takie ekstremalnie cienkie!)
30 g bardzo zimnego masła (kilka plasterków, takich...strzępków maślanych)
2 łyżki przyprawy do piernika (ja dałam mniej)
Piekarnik nagrzewamy do 180℃.
Keksówkę (ok. 28 cm) lub prawie-kwadratową foremkę (23x21 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką (chyba, że macie silikonową formę). Ja piekłam w kwadratowej.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą, aksamitną masę.
Stopniowo dodawać oliwę i mleko.
Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę z proszkiem i rozmaryn. Wymieszać.
Przelać do formy. Na wierzchu ułożyć jabłka, posypać przyprawą do piernika i poukładać na jabłkach strzępki masła.
Piec ok. 30 min (w kwadratowej formie - w keksówce pewnie trochę dłużej, ale po 30 min. lepiej sprawdzić) do suchego patyczka.
Studzić na kratce.
Przepyszne z czarną kawą z okazji... śniadania:)
Smacznego!!
*albo zwykłej mąki pszennej, jeśli nic Wam nie jest po niej, aczkolwiek chyba nie wyjdzie biszkoptowe
Kuszą mnie te ciasta z rozmarynem! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś to ciasto :) Tylko wersję szarlotkową z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńZamiast mixu bezglutenowego dałam po pół szklanki mąk: kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej. Zamiast mleka - śmietanę. Wyszło bardzo smaczne. Ale następnym razem dam chyba trochę mniej oliwy - czuć ją bardzo na górze ciasta.
OdpowiedzUsuńhãng bay eva
vé máy bay 2 chiều đi mỹ
mua ve may bay hang korean air
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu
đặt vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re