Powinnam chyba zaprezentować dziś jakieś szalone drinki albo sylwestrowe przekąski, ale nie. Zaprezentuję... babkę! Sylwestrowo kolorową.
Babka w ciapki - udała się znakomicie. Jest całkowicie bezglutenowa, śliczna i taka nawet trochę...artystyczna :)
Chyba powinnam ją nazwać poważniej, np. marmurkowa, ale ciapki albo esy-floresy są milsze. Zresztą sami zobaczycie.
Za przepis (i inspirację) dziękuję Asi z Kwestii Smaku.
A wszystkim odwiedzającym Lisiecką Przystań życzę, żeby nadchodzący rok 2012 był pełen nowych, fascynujących smaków, siły do codzienności, odwagi do zabaw kuchennych i kulinarnych eksperymentów, miłości, dobrych ludzi i... małych przyjemności!
Babka w ciapki (marmurkowa)
120 g miękkiego masła (ważne, żeby je wcześniej wyciągnąć)
100 g gorzkiej czekolady (bezglutenowa jest Goplana)
150 g cukru pudru
130 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej*
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bg)
skórka z 1/2 cytryny
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
2 jajka kurze lub 10 przepiórczych
*lub 230 g mąki tortowej
Piekarnik nagrzewamy do 170℃. Keksówkę o długości 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Jajka rozbełtać. Mąki wymieszać z proszkiem, mleko ze śmietaną (w oddzielnych miseczkach).
Masło z cukrem zmiksować na gładką, aksamitną masę - na najwyższych obrotach miksera ubijać 10 min (nie skracajcie tego czasu, choćby Wam się wydawało, że już gotowe).
Do masy dodawać po łyżce jajka - miksować po każdym.
Następnie zmniejszyć obroty do minimum (można zmienić końcówkę miksera na mieszadło) lub łyżką wymieszać masę z 1/3 mąki (mąk) z proszkiem i 1/3 mleka ze śmietaną. Wymieszać. Dodać kolejna partię (1/3 +1/3), wymieszać. Powtórzyć do wykończenia składników.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Do drugiej - skórkę z cytryny.
Nakładać po łyżce do foremki. Na koniec patyczkiem zrobić kilka ósemek. Piec ok. 50 min (do suchego patyczka) w środkowej części piekarnika.
Po wyjęciu - 20 min studzić w formie, potem na kratce.
Jest pyszna :)
Smacznego!!
ładna ta babka:-)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na cały rok i samych wielkich przyjemności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie
Bardzo dziękuję!! Ściskam i przepraszam za opóźnioną reakcję!
OdpowiedzUsuńhãng máy bay eva air
vé máy bay đi mỹ mùa nào rẻ nhất
phòng vé máy bay korean air
phòng vé máy bay đi mỹ
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re