środa, 4 stycznia 2012

Ciasto z jabłkami i rozmarynem

Chociaż połączenie rozmarynu z czymś, co nie jest (bynajmniej!) pieczonymi ziemniakami albo pieczenią ze schabu wydawało mi się dziwne, przepis mnie zaintrygował. A zaintrygował oznacza - wskoczył od razu na pierwsze miejsce listy "do zrobienia". Okazało się, że akurat wszystko jest pod ręką, a rozmaryn, przeniesiony na zimę (!) do domu i zaczynający już poważnie tęsknić za deszczem i wiatrem, wyraźnie ucieszył się z bycia "wykorzystanym" ;)

Ciacho przerobiłam na bezglutenowe. Wyszło pyszne i...biszkoptowe. Bardzo dobry eksperyment - lekki i niezobowiązujący :)

Zdjęcia takie fragmentaryczne, bo tylko tyle się uchowało!






Ciasto z jabłkami i rozmarynem
(źródło: Whiteplate)

150 g brązowego cukru
4 jajka kurze lub 16-18 przepiórczych
7 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki mleka (krowiego lub sojowego - myślę, że kozie mogłoby być zbyt... "aromatyczne":) )
250 g koncentratu mąki bezglutenowej*
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1 bardzo duże obrane jabłko, pokrojone na cienkie plasterki (ale nie takie ekstremalnie cienkie!)
30 g bardzo zimnego masła (kilka plasterków, takich...strzępków maślanych)
2 łyżki przyprawy do piernika (ja dałam mniej)

Piekarnik nagrzewamy do 180℃.
Keksówkę (ok. 28 cm) lub prawie-kwadratową foremkę (23x21 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką (chyba, że macie silikonową formę). Ja piekłam w kwadratowej.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą, aksamitną masę.
Stopniowo dodawać oliwę i mleko.
Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę z proszkiem i rozmaryn. Wymieszać.
Przelać do formy. Na wierzchu ułożyć jabłka, posypać przyprawą do piernika i poukładać na jabłkach strzępki masła.

Piec ok. 30 min (w kwadratowej formie - w keksówce pewnie trochę dłużej, ale po 30 min. lepiej sprawdzić) do suchego patyczka.

Studzić na kratce.

Przepyszne z czarną kawą z okazji... śniadania:)


Smacznego!!

*albo zwykłej mąki pszennej, jeśli nic Wam nie jest po niej, aczkolwiek chyba nie wyjdzie biszkoptowe

3 komentarze:

  1. Kuszą mnie te ciasta z rozmarynem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dziś to ciasto :) Tylko wersję szarlotkową z cynamonem :)
    Zamiast mixu bezglutenowego dałam po pół szklanki mąk: kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej. Zamiast mleka - śmietanę. Wyszło bardzo smaczne. Ale następnym razem dam chyba trochę mniej oliwy - czuć ją bardzo na górze ciasta.

    OdpowiedzUsuń