Ot, takie sobie proste ciasto :) W zasadzie większość składników powinniście mieć w szafce czy lodówce (no, może w spiżarni). Niby nic szczególnego, a jest tak dobre, że nie pożałujecie!
Przepis na zwykłe półkruche ciasto (z odrobiną proszku do pieczenia) - w zasadzie z głowy :)
Niewiele pracy, a niespodzianka na wieczór/popołudnie cudownie smaczna :) Spróbujcie! Polecam.
A! Ciasto jest bezglutenowe - jeśli Wam to nie do końca pasuje - zamieńcie mąkę kukurydzianą i ryżową - krupczatką (2 szklanki).
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i kruszonką
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
120 g zimnego masła
1/2 szklanki brązowego cukru (możecie użyć też cukru pudru)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka kurze (same żółtka) lub 7 jajek przepiórczych (całych)
280 g powideł śliwkowych (słoiczek)
Suche składniki mieszamy. Wysypujemy je na stolnicę lub blat. Masło kroimy w drobną kosteczkę i wstępnie siekamy z suchymi składnikami. Następnie formujemy coś na kształt kopczyka. W jego środku robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajka i wlewamy/wkładamy śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. UWAGA: nie zniechęcajcie się, jak Wam się nie będzie chciało sklejać na początku - w końcu się uda. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wyklejamy formę, np. do tarty, o średnicy 24 cm. Wstawiamy do chwilę do lodówki (na czas rozgrzewania się piekarnika). Resztę zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki (na tę samą chwilę).
Piekarnik nagrzewamy do 180℃.
Ciasto w formie smarujemy równą warstwą powideł. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta (na największych oczkach tarki). Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 min. do zezłocenia się kruszonki. Studzimy. Pałaszujemy :)
Smacznego!!
uwielbiam powidła śliwkowe!:)
OdpowiedzUsuńja też :) Pozdrawiam!
UsuńProste i smaczne - tak klasycznie :)
OdpowiedzUsuńKlasyka na przednówku - w sam raz :)
Usuńsmakowicie wygląda:) chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńjust do it! :) pozdrawiam i smacznego życzę :)
UsuńUwielbiam kruche ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńJa też! Jest w nich coś uroczego, bezpretensjonalnego i niezmiernie kuszącego :) Może to ta prostota?
Usuńdzięki :) smakowało mnie więcej podobnie ;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńeva airline
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu
korean airline vietnam
vé máy bay từ sài gòn đi mỹ
săn vé máy bay giá rẻ đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Du Lich Tu Tuc
Tri Thức Du Lịch
vé máy bay đi canada