Burgery są absolutnie wegańskie i praktycznie bez tłuszczu (są pieczone w piekarniku). Doskonałe w opieczonej bułce z toną warzyw rozmaitych :)
To odpowiedź na prośbę o lekką, wiosenną inspirację kulinarną.
Przepis oryginalny znalazłam na fantastycznym, wegetariańskim blogu Jadłonomia. Zmieniłam fasolę na zieloną soczewicę i nie dodałam pestek dyni, bo nie miałam (ale gdybym miała, na pewno by się tam znalazły). Polecam gorąco :)
Wegańskie burgery z batata i soczewicy
(z podanych proporcji wyszło mi 10 kotlecików średniej wielkości - takich w sam raz do bułki:) )
dość duży batat
szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
100 g pestek słonecznika (ja dałam chyba 70 g i też było pyszne)
50 g pestek dyni (to pominęłam ze względu na brak składnika;) )
łyżka tahiny
łyżeczka sosu sojowego (w wersji bezglutenowej użyjcie tamari - bezglutenowego sosu sojowego)
trzy łyżki natki pietruszki
ząbek czosnku
szczypta chili (pominęłam)
spora szczypta kuminu
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Piekarnik nagrzewamy do 220℃.
Batata obieramy i kroimy w łódeczki. Każdą dokładnie smarujemy oliwą z oliwek. Blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Batata pieczemy ok. 30 min. Do miękkości.
Studzimy.
Soczewicę gotujemy z liściem laurowym w osolonej wodzie.
Wszystko wrzucamy do malaksera/blendera i miksujemy na gładką masę. Nie musi być idealnie zmiksowana - fajnie, jak widać kawałeczki słonecznika albo natki :)
Blachę wykładamy ponownie papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 200℃.
Z masy formujemy płaski placuszki/burgery. Pieczemy 20-25 min., po czym delikatnie odwracamy kotleciki na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 8-10 min.
Jemy z opieczonej bułce albo z chrupkim pieczywem czy waflem kukurydzianym - jak chcecie :) Albo w ogóle same. Świetnie smakują z awokado, pomidorem i kiełkami. Albo z sałatą lodową, cebulą, pomidorem i majonezem (jeśli jecie).
Smacznego!!
Pycha! Ciekawe czy Mężczyznę przekonam do tej wersji burgera :). Jest zapalonym Mięsożercą. :)
OdpowiedzUsuńMój też woli mięsko, a zjadł z apetytem :) Powodzenia :)
UsuńJa serwowałam je już niejednemu mięsożercy i zawsze pytali nieśmiało, czy mogą jeszcze jednego :)
UsuńDzięki za bardzo miłe słowa o blogu i smacznego! :)
:) Dzięki! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMożna im tego nie mówić, że to bez mięsa, myślicie, że się domyślą? Zrobię test, jak tylko dorwę bataty:-)
OdpowiedzUsuńLet's try ;)
Usuńeva air ticket
khuyến mãi vé máy bay đi mỹ
hãng korean air
bán vé máy bay đi mỹ giá rẻ
giá vé máy bay từ tphcm đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re