To ciasto (oryginalny przepis tutaj) to aromatyczne, dość ciężkie i bardzo czekoladowe ciasto z delikatną nutką kardamonu i rewelacyjną polewą. Pyszne - szczególnie na drugi czy nawet trzeci dzień. Jeśli i dla Was czekolada jest lekiem na całe zło i królową deserowej elegancji - spróbujcie. Polecam!
Dodałam jeszcze konfiturę morelową i prażone płatki migdałów - świetnie się sprawdziły.
Zdjęcie jest wieczorne i jedno, bo... no cóż - ciasto znika szybko :)
Ciasto czekoladowe z kardamonem i płatkami migdałów
(na tortownicę o średnicy 25-26 cm lub dwie małe 15-16 cm)
Ciasto:
12 strączków zielonego kardamonu200 ml mocnej kawy
200 g czekolady gorzkiej 70% (jeśli zależy Wam na bezglutenowości, użyjmy 60% gorzkiej czekolady Goplany)
200 g masła
3 jajka kurze lub 12 przepiórczych
80 ml kwaśnej śmietany (ja dałam maślankę, bo nie miała śmietany i też się udało)
300 g cukru pudru (najlepiej trzcinowego, ale spokojnie można zrobić z białym)
170 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sody
30 g kakao
6 łyżek konfitury morelowej (albo więcej, jeśli wolicie grubszą warstwę)
4 łyżki płatków migdałów
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Piekarnik nagrzewamy do 160℃.
Formę/formy smarujemy masłem i, opcjonalnie, wysypujemy mąką lub bułką tartą.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Kawę (ja użyłam mielonej) połączyć z utłuczonymi lekko, wyłuskanymi ziarenkami kardamonu i gotować na małym ogniu jakieś 10 min, aż do zredukowania płynu z 200 ml do 120 ml. Przelać przez sitko, odstawić.
Jajka ubić ze śmietaną/maślanką i cukrem. Następnie dodać masę czekoladową i kawę z kardamonem. Wymieszać. Na koniec dodać mąkę z sodą i kakao. Wymieszać łyżką albo mikserem na bardzo niskich obrotach.
Przelać do foremki, piec ok. 1 godziny - do suchego patyczka.
Ostudzić. Przekroić na dwie części (jak tort do przełożenia). Spód posmarować konfitura morelową, przykryć drugim kawałkiem.
W międzyczasie zrobić polewę: wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej.
Ciasto posmarować polewą i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Smacznego!
Jedno i wieczorne, ale klimat ma :D
OdpowiedzUsuńDzięki :) Bo i okazja była wyjątkowa :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto mi właśnie chodzi po głowie...:)
OdpowiedzUsuńto do roboty :) smacznego!
OdpowiedzUsuńOj - bardzo bardzo mi się chce takiego ciasta... Skąd wziąć zielony kardamon???
OdpowiedzUsuńNaturalny Sklepik na Krupniczej, stoisko z przyprawami na Kleparzu (starym na pewno, nie wiem czy na nowym jest), Kuchnie Świata czy inny tego typu sklep z przyprawami :)
OdpowiedzUsuńIntensywne, jesienne, pocieszające ; )
OdpowiedzUsuńeva airline
đại lý bán vé máy bay đi mỹ
korean air vn
vé máy bay từ sài gòn đi mỹ
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch
ve may bay di canada