Patat?
Słodki ziemniak?
Nieważne pod jaką nazwą je znacie - jeśli nie próbowaliście - spróbujcie! Koniecznie.
Przepyszna, delikatna i... naprawdę piękna przekąska :) Intensywnie pomarańczowy kolor i kremowa wręcz konsystencja sprawiają, że człowiek od razu ma lepszy humor! A kiedy dodacie jeszcze rozmaryn... Ech, powalająca prostota :)
Polecam!
Pieczone bataty z rozmarynem
1 ziemniak (duży, one mają chyba z 0,5 kg)
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
gruboziarnista sól, świeżo mielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200℃. Blachę wykładamy folią aluminiową.
Ziemniaki kroimy na łódeczki. Polewamy oliwą z oliwek (troszkę w niej "obtaczamy"). Posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 30-40 min. U mnie piekły się 35 min. Na ostatnie 5 min wkładamy rozmaryn - właściwie posypujemy ziemniaki tymże. Dość nonszalancko ;) Gałązkę też można wrzucić - podzieli się aromatem, gwarantuję.
Studzimy chwilę i pałaszujemy.
Smacznego!
Gdzie można kupić bataty?
OdpowiedzUsuńja kupiłam w...Tesco :)
OdpowiedzUsuńfakt, nie ma ziemniaka/ patata/batata bez rozmarynu. to odwzajemniona miłość :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
to prawda!! dzięki i odpozdrawiam ciepło (razem ze słońcem, co to właśnie się objawiło łaskawie) :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńeva airlines
gia ve may bay eva di my
vé máy bay korean airlines
vé máy bay đi mỹ giá rẻ nhất
đặt vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich
vé máy bay đi canada