Z gatunku: ratunku, potrzebuję czegoś na szybko! To takie coś właśnie - niewiele składników, banalne przygotowanie, tylko godzinę się pieczę, więc raczej nie do zrobienia 45 min. przed imprezą ;)
Kwaskowate, odpowiednio rabarbarowo-nieprzesłodzone i jakieś takie... niezobowiązujące :)
Przepis, przerobiony na bg przeze mnie, z Moich Wypieków.
Rabarberkaka czyli szwedzkie ciasto z rabarbarem
(na tortownicę o średnicy 22 cm)
400 g rabarbaru (obranego)
2 jajka kurze lub 8 przepiórczych
1/3 szklanki brązowego cukru
100 g mąki kukurydzianej
50 g zimnego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*
brązowy cukier do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 175℃.
Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia - papier nie jest głupim rozwiązaniem, jeśli mamy wątpliwości co do szczelności naszej formy - masło może kapać.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Odstawiamy.
Jajka ubijamy z cukrem, na puszystą, lśniącą masę. Dodajemy mąkę (z proszkiem lub bez) i delikatnie mieszamy - mikserem na bardzo wolnych obrotach lub szpatułką.
Ciasto wylewamy/wykładamy na blachę i wyrównujemy. Wysypujemy na nie rabarbar i skrawamy kawałki zimnego masła - najwygodniej robi się to takim nożykiem do sera. Posypujemy brązowym cukrem (ja zrobiłam to raczej obficie).
Pieczemy ok. 60 min. W oryginalnym przepisie było 40, ale nawet Dorota z Moich Wypieków pisze, że to za mało. Sprawdźcie sami.
Smacznego!
*w oryginale nie ma proszku, ale ja jednak odrobinę dodałam, bo mąka kukurydziana zachowuje sie trochę inaczej, niż pszenna. Jeśli robicie z pszennej, możecie nie dodawać.
OdpowiedzUsuńve may bay eva airline
cách mua vé máy bay đi mỹ
hang hang khong korean
đặt vé máy bay đi mỹ
giá vé máy bay từ tphcm đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re