Jednak udało mi się dopaść rabarbar!
Dzisiejsze ciasto powstało z inspiracji tym z Moich Wypieków, ale oczywiście z modyfikacjami drobnymi ze względów rozmaitych. Jest PRZEPYSZNE :) Serio! Warto poświęcić chwilę czasu na zrobienie go (choć nie jest ono aż tak znów pracochłonne). Prawda jest taka, że to zwykłe ciasto ucierane, więc... nic strasznego ;)
Modyfikacje moje: mąka kukurydziana zamiast zwykłej, jabłko i suszona żurawina w miejsce truskawek, którym jeszcze nie ufam (poczekam na nasze krajowe), a do kruszonki dodałam trochę muscovado, ale to dlatego, że skończył mi się cukier i musiałam kombinować trochę (łącznie z ogołoceniem wszystkich cukierniczek ;) ).
I tak powstało to, co poniżej. Wszystkim próbującym smakowało :)
Ciasto ucierane z rabarbarem, jabłkiem, suszoną żurawiną i kruszonką
Kruszonka:
100 g masła
1/4 szklanki cukru muscovado
1/2 szklanki brązowego cukru (może być trochę mniej)
szczypta soli
1 szklanka mąki kukurydzianej
Masło roztapiamy, dorzucamy resztę składników, mieszamy do uzyskania konsystencji kruszonki, czyli krótko :)
Ciasto:
170 g miękkiego masła
1 szklanka cukru (może być brązowy lub biały, jak chcecie - ja dałam 50:50, bo taki miałam w... cukierniczkach ;))
3 jaja kurze lub 12 przepiórczych
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 ekstraktu z wanilii (wiem, że to totalnie nie to samo, ale nie miałam ekstraktu ani cukru z prawdziwą wanilią, ani waniliowego strączka)
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (trzeba podzielić na 1 1/4 +1/4)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bg; w oryginale jest 3/4 łyżeczki)
500 g owoców: 1 jabłko + 2-3 łyżki suszonej żurawiny + tyle rabarbaru, żeby było 500 g :)
Piekarnik nagrzewamy do 180℃.
Jabłka i rabarbar (po wcześniejszym obraniu - szczególnie rabarbar), łączymy z żurawiną i zasypujemy 1/4 szklanki mąki kukurydzianej i 2 łyżkami brązowego cukru. Mieszamy. Odstawiamy.
Do misy miksera wkładamy masło. Ucieramy/ubijamy na wysokich obrotach na puszystą, jasną masę. Dodajemy porcjami cukier, nie przerywając ucierania. Następnie jajka.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką (albo mikserem na bardzo wolnych obrotach).
Formę (autorka oryginału podaje 23x24 cm) smarujemy masłem, wykładamy ciastem - dosłownie - trzeba je trochę wyrównać, bo to nie jest ciasto, które się samo rozlewa. Na wierzch wysypujemy owoce i całość posypujemy w miarę równo kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 min. Do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem - ja tego nie robiłam, bo dla mnie było wystarczająco słodkie.
Smacznego!!
Uwielbiam takie placki! Od razu jakoś letnio sie robi :)
OdpowiedzUsuńAngie - ja też! :)
OdpowiedzUsuńmojetworyprzetwory - Smacznego! Porywaj, ile zmieścisz :)
Pyszne ciasto, doskonałe połączenie smaków, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdzięki! pozdrawiam również :)
OdpowiedzUsuńTakie ucierane z rabarbarem też bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńeva airline vietnam
cách mua vé máy bay đi mỹ
đặt vé máy bay korean air
vé máy bay từ tphcm đi mỹ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch
ve may bay di canada