Drugi wyczyn dnia dzisiejszego. Myślałam, że nie starczy mi energii, ale starczyło i naprawdę nie żałuję. Ciasto jest boskie! Przetestowałam wersję bezglutenową, ale pewnie na zwykłym kruchym (na krupczatce) też by wyszło.
Inspirację znalazłam na Moich Wypiekach. Pozmieniałam kilka elementów, bo nie miałam, a dziś sklepy zamknięte. Zatem: zamiast rodzynek dałam suszoną żurawinę, zamiast ciasteczek amaretto - prażone płatki migdałów i nie posypałam całości brązowym cukrem (nie dlatego, że nie miałam, ale po prostu uznałam, że będzie za słodkie). No i oczywiście ciasto jest, hmm, autorskie ;) - przynajmniej, jeśli chodzi o mieszankę mąk - resztę zrobiłam tak, jak w przepisie.
Ciasto jest eleganckie i pyszne! (trochę przypomina mazurka)
Kruche ciasto z gruszkami i suszoną żurawiną
Ciasto:
100 g mąki ryżowej
80 g mąki z amarantusa
55 g mąki ziemniaczanej
45 g mąki z quinoa
szczypta soli
80 g cukru pudru
115 g zimnego masła
1 jajko (+1 żółtko) kurze lub 4 jajka przepiórcze
2-3 łyżki zimnej wody
Wierzch:
4 łyżki konfitury morelowej (ja dałam mus morelowy mojej Mamy)
550 g gruszek (obranych, z usuniętymi gniazdami naziennymi i pokrojonych w cienkie plasterki - u mnie 3 sztuki)
35 g migdałów w płatkach (uprażonych na suchej patelni)
80 g suszonej żurawiny
cukier puder do posypania
Ciasto przygotowujemy min. godzinę wcześniej.
Mąki i sól mieszamy, wysypujemy na blat lub stolnicę. Siekamy z zimnym masłem. Na środku robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko/-a i wlewamy wodę. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190℃.
Po upływie min. godziny, ciasto wyciągamy, odkrawamy 3/4 i rozwałkowujemy na owalny lub prostokątny placek. Brzegi rolujemy do środka, żeby nadać mu jakąś w miarę regularną "linię brzegową" :)
Powierzchnię ciasta smarujemy konfiturą/musem, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów, rozkładamy na tym gruszki i na tym wszystkim nonszalancko rozsypujemy suszoną żurawinę.
Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkowujemy i tniemy na długie paski (jak na drobniutkie łazanki), które układamy w kratkę na cieście.
Pieczemy ok. 40-45 min. Jeśli ciasto za szybko zacznie nabierać złotego koloru, można je przykryć folią aluminiową.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
fajna ta retro kratka na wierzchu :-)))
OdpowiedzUsuńhãng eva
đại lý bán vé máy bay đi mỹ
giá vé korean airlines
vé máy bay khứ hồi đi mỹ giá rẻ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thức Du Lịch
ve may bay di canada gia re