Szybkie, awaryjne (jeśli mamy np. wcześniej zrobione puree z dyni - napiszę i o nim, obiecuję) ciasto. Polecam.
Wilgotne, zbite, trochę przypominające zakalec, ale jednak nim nie będące, z chrupiącymi orzechami i przepyszną polewą z białej czekolady. Pycha!
Uwaga! Szybko znika :)
(oryginalny przepis z Kwestii Smaku)
Ciasto:
2 słoiczki puree z dyni (półtorej szklanki) lub 1 szklanka drobno startej dyni
1 szklanka mąki kukurydzianej (w oryginalnym przepisie była pszenna)
3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (w oryginalnym przepisie były zrumienione na patelni dodatkowo - myślę, że to super opcja, ja po prostu o zapomniałam :) )
1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bg)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka z czubkiem przyprawy do piernika
1 łyżka świeżo startego imbiru
1/2 szklanki brązowego cukru (jeśli robicie z mąki kukurydzianej tyle wystarczy - mąka sama w sobie jest słodkawa)
1/3 szklanki roztopionego masła
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
ziarenka z 1 strąka wanilii (lub 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
łyżka siekanych migdałów (do posypania)
Polewa:
100 g (tabliczka) białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki (30 % lub 36 %)
Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Formę kwadratową (22 x 22 cm) wysmarować masłem (chyba, że macie silikonową).
Suche składniki (mąkę, proszek, przyprawę do piernika, sól) wymieszać w jednej misce. W drugiej zmiksować jajka, masło, cukier, wanilię, imbir i dynię. Połączyć z suchymi składnikami i 1/2 szklanki orzechów.
Przełożyć do formy. Piec ok. 40 min - do suchego patyczka.
W międzyczasie zrobić polewę: w garnku zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia i dodać połamaną w kosteczki czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Odstawić na kilkanaście minut, żeby polewa stężała. Posmarować wystudzone ciasto. Posypać orzechami włoskimi i siekanymi migdałami.
Pokroić na kwadraty i pałaszować :)
Smacznego!
Uwielbiam takie trochę "zakalcowe" ciasta:) To wygląda naprawdę smakowicie:) I ta biała czekolada...;)
OdpowiedzUsuńta czekolada jest najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie. Uwielbiam dynię pod każdą postacią. Na takie ciężkie ciasto z jej dodatkiem mam wielką ochotę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki! Ciacho rzeczywiście jest z gatunku...szybko-znikających, wilgotnych, ciężkich i uzależniających :)
OdpowiedzUsuń(a jednocześnie jest proste - polecam polecam!)
đặt vé eva airline
vé máy bay đi mỹ một chiều
dai ly korean air
mua vé máy bay đi mỹ giá rẻ
Vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re