środa, 25 maja 2011
Pizza ze szpinakiem i fetą
Historycznie, że się tak wyrażę, szpinak i tran zyskały sobie wręcz mityczną złą sławę, stanowiąc straszak dla niejadków. A u mnie tak nie było. W zasadzie w ogóle nie pamiętam, żebyśmy jedli szpinak.
Właściwie, może to i dobrze, że nikt nie zmuszał mnie do jedzenia mrożonej, zielonej brei, bo teraz mogę naprawdę docenić tę skarbnicę witamin.
Szpinak to fantastyczne warzywo! Świeży - można jeść w każdej postaci - surowy w sałatkach, duszony z czosnkiem, gotowany w zupie albo pieczony... na pizzy :)
I taka też propozycja na dziś - pizza ze szpinakiem i fetą.
Nie jest bezglutenowa, bo wykorzystałam mąkę orkiszową. Niemniej jednak jest...niezła :)
Pomysł na sycącą, pachnącą i estetyczną kolację.
Pizza ze szpinakiem i fetą
Ciasto:
1 i 1/3 szkl. mąki orkiszowej
1 łyżeczka suchych drożdży (może być nawet troszkę więcej)
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
100 g ciepłej (ale nie gorącej!) wody
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy i ciasta
Na wierzch:
passata
zioła dowolne, jakie się lubi: oregano, bazylię, tymianek czy cokolwiek innego
feta pokrojona w kosteczkę
garść świeżego szpinaku
Do miski przesiać mąkę, drożdże, sól, cukier i wodę. Wyrobić łyżką w miarę gładkie ciasto (ok. 30 sek.). Miskę przykryć folią spożywczą i czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto (albo rozciągnąć palcami) na blasze (ja miałam prostokątną i wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i odstawić jeszcze na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 200 lub 220 stopni.
Następny krok: ciasto smarujemy passatą z ziołami, posypujemy pieprzem i solą. Rozkładamy szpinak i rozrzucamy od niechcenia fetę :) Polewamy odrobiną oliwy.
Wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 min, ale obserwujemy bacznie, jak się miewa nasza pizza. Wyciągamy, kiedy ciasto jest rumiane, a feta na pół roztopiona.
Podajemy np. z passatą (ja lubię, a ketchupu nie mogę).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
normalnie nie poznaję koleżanki
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam takiego połączenia w ale mam w lodówce ser Pilos Bałkański z Lidla więc go wykorzystam do pizzy,będzie pysznie.
OdpowiedzUsuńhãng máy bay eva
giá vé máy bay đi mỹ giá rẻ
phòng vé korean air tại tphcm
mua vé máy bay đi mỹ giá rẻ
giá vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thức Du Lịch
ve may bay di canada gia re
đặt vé máy bay đi Mỹ ở đâu
OdpowiedzUsuńphòng vé EVA tại TPHCM
văn phòng đại diện của EVA Air tại TPHCM
vé máy bay đi Mỹ giá rẻ nhất
China Airlines Hồ Chí Minh
vé Pacific Airlines giá rẻ
7 điểm chụp ảnh sống ảo ở Điện Biên