To danie jest proste, dość szybkie i bardzo rozgrzewające :) Wspaniale pachnie i ślicznie wygląda. Polecam dla ucieszenia brzuszka i oka!
Curry warzywne
5 łyżek oliwy z oliwek
1 duża cebula
pomidory w puszce
225 g ziemniaków
1 duża marchewka
groszek (może być z puszki - wtedy, powiedzmy, 1/3 puszki)
1 papryka (dowolna)
kukurydza (tyle, co groszku - można dać taką mieszankę groszku z kukurydzą Bonduelle)
przyprawy:
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka soli (ja dałam trochę więcej)
1/4 - 1/2 łyżeczki chilli (pieprz cayenne)
Ziemniaki obieramy, kroimy w malutką kostkę. Z marchewką to samo - tyle, że kroimy w plasterki. Cebulę siekamy.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz, wsypujemy przyprawy (kurkumę, kolendrę, kmin, chili i garam masalę). Smażymy chwilę, żeby przyprawy oddały aromaty. Wrzucamy cebulę. Solimy, szklimy.
Po chwili, dorzucamy ziemniaki i marchewkę. Chwilę przesmażamy (jakieś 3-4 min.). Zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy warzywa będą miękkie (ziemniaki i marchewka, papryka może być al dente), dodajemy pomidory i groszek (z kukurydzą lub bez). Gotujemy momencik bez przykrycia.
Wyłączamy gaz, dosalamy do smaku. Z chili poczekałabym (dodatkowym chili) - ono się ujawnia powoli :)
Fajna, słodko-ostra, indyjska potrawa. Rozgrzewa ciało i ducha.
Smacznego!
vé máy bay eva giá rẻ
vé máy bay đi mỹ giá bao nhiêu
hang hang khong korean
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu tiền
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich
vé máy bay đi canada