piątek, 20 maja 2011
Mini-pizze kolacyjne
Bardzo lubię pizzę. Trochę żałuję, że pizzerie nie oferują takich bezglutenowych, ale trudno się mówi. Nie ma w mieście - zrobię w domu:)
Ciasto powstało w oparciu wyłącznie o bezglutenowy koncentrat mąki bezglutenowej (taki chlebowy), więc jest w 100% "bg-bezpieczne".
Najbardziej lubię najprostszą wersję - z ziołami, solą i oliwą - ale zrobiłam jeszcze dwie inne, eksperymentalnie. Spokojnie można zrobić inne eksperymenty - szynkę parmeńską, rukolę i parmezan na przykład :)
Mini-pizze (bezglutenowe)
przepis na 2-3 szt.
250 g mąki bezglutenowej (koncentrat chlebowy)
150-200 ml lekko ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki suchych drożdży
20 ml oliwy z oliwek
Na wierzch (lub/i):
pomidorki koktajlowe, ser pleśniowy, parmezan, świeży szpinak, oliwki, żółty ser, rozmaryn, tymianek, sól gruboziarnista, szynka parmeńska, rukola czy co, kto lubi :)
Z powyższych składników zagniatamy (mikserem) gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Smarujemy leciutko oliwą, przykrywamy folią lub ściereczką i wystawiamy lub wstawiamy w jakieś ciepłe miejsce na godzinę. U mnie stało na słoneczku ogrodowym.
Po godzinie, wyrośnięte ciasto dzielimy na 2-3 części, rozgniatamy na placuszek i zostawiamy na blaszce (np. wyłożonej papierem do pieczenia) na pół godziny, żeby jeszcze trochę urosły. Po tym czasie, dekorujemy wierzch tym, na co mamy ochotę i wstawiamy do nagrzanego przynajmniej do 200 st. C piekarnika. Pieczemy jakieś 15 min, ale obserwujemy uważnie. Bezglutenowe ciasto się nie rumieni tak, jak takie na pszennej mące, więc proponowałabym raczej obserwować....ser i jego stopień zrumienienia:)
Pyszne gorące i z passatą z ziołami :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ocho, czuje ze wyprobuje!! :)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę, że znalazłam Twojego bloga! Wypróbowałam kilka przepisów na bezglutenowe pizze, ale efekt końcowy mnie nie zachwycił. Bo albo ciasto było maziste, albo się nie dało wyjąć z formy, albo zwyczajnie było niesmacznie. Tu natomiast jest idealnie. Zrobiłam i pizze na bardzo cienkim spodzie i taką puszystą jak na Twoich zdjęciach. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńo, to się niezmiernie cieszę :) będę sukcesywnie zamieszczać nowe wypieki bez glutenu! można zaglądać :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pizzę zgodnie z przepisem. Tzn prawieee , gdyż przez przypadek zamiast 3/4 łyżeczki drożdży przeczytałam 3-4 zatem dodałam 3 łyżeczki. Alee nawet z taką ilością drożdży pizza była bardzo smaczna. Mój mąż , celiak niezmiernie rady był z takiej kolacyjnej przekąski. Dieta bezglutenowa wcale nie jest taka ciężka- wiele glutenowych polskich ( oraz włoskich: pizza:-) ) potrafimy już przerobić na bezglutenowe. A życie od razu piękniejsze - i smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńhãng hàng không eva air
mua vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ
đại lý vé máy bay korean air
giá vé máy bay đi mỹ khứ hồi
vé máy bay đi canada giá bao nhiêu
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada