Dzisiejsze ciasto powstało w pewnym sensie w podziękowaniu za smakowitą przesyłkę.
Jest to wersja kruchego ciasta ze śliwkami i orzechami - tyle, że tym razem na morelowo-migdałowo.
Proporcje podam raz jeszcze, uwzględniając modyfikacje :)
Kruche ciasto z morelami i płatkami migdałów
Ciasto:
200 g mąki ryżowej
150 g mąki kukurydzianej*
aromat migdałowy - ile uznacie za stosowne (jeśli ktoś nie lubi - można pominąć)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekką górką)
190 g zimnego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1 duże żółtko lub 5 jajek przepiórczych (ja dałam całe, bo oddzielanie białka od żółtka w przypadku przepiórczego jajka jest dość...uciążliwe)
1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Morele:
1/2 kg moreli (dojrzałych)
5 łyżek płatków migdałów (można też dać posiekane całe migdały uprażone na suchej patelni - będą chrupać)
5 łyżek cukru pudru
Forma do tarty lub tortownica o średnicy 25 cm.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. W środku robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajka/żółtko i wlewamy aromat + śmietanę. Dużym nożem siekamy wszystko, żeby masło się rozdrobniło, a śmietana, aromat i jajka wstępnie połączyły z całością. Następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Można też włożyć do zamrażarki - będzie szybciej. Jeśli obawiacie się, że późniejsze wałkowanie ciasta Wam nie wyjdzie (bo rzeczywiście - czasem bywa to frustrujące), możecie od razu wykleić nim formę (2/3 ciasta, 1/3 będzie potrzebna na wierzch) i już w niej schładzać ciasto. Też się uda :)
W międzyczasie przygotowujemy morele. Myjemy je, suszymy, przekrawamy na połówki, wywalamy pestki. Zasypujemy cukrem i płatkami migdałów. Mieszamy delikatnie. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180℃.
Po schłodzeniu, 2/3 ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenosimy na blachę. Jeśli skorzystaliśmy z opcji łatwiejszej, czyli chłodziliśmy ciasto już w formie, wyciągamy ją tylko z lodówki/zamrażarki.
Na ciasto wykładamy morele (rozcięciem do góry!) z migdałami i cukrem i ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą 1/3 ciasta - wyjdzie coś na kształt kruszonki ;)
Pieczemy ok. 45 min. Wyznacznikiem gotowości jest zrumieniony wierzch.
Smacznego!!
*oczywiście obie mąki można zastąpić 350 g krupczatki
Zarówno ciasto jak i mus brzmią pysznie :) Jak sądze morele z domowej plantacji?
OdpowiedzUsuńno, prawie domowej :) domowej - przyjaciół.
OdpowiedzUsuńCudne ciasto :-) i na pewno tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńJa piekłam dziś podobne :-)
Pozdrawiam serdecznie!
dzięki, Basiu! Naprawdę jest doskonałe. Szczególnie, jak ktoś jest takim morelożercą, jak ja ;) Jak już Ci się skończy to, które upiekłaś - polecam!
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić, mąki mam, morele jutro kupię i będę w siódmym niebie, bo morele ubóstwiam :)
OdpowiedzUsuńna pewno będziesz :) smacznego!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńhãng máy bay eva air
vé máy bay đi mỹ là bao nhiêu
hang hang khong korean air tai tphcm
book vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada giá rẻ
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re