Robią się średnio szybko, ale warto zrobić wszystko zgodnie z instrukcją. Przepis znaleziony na Kwestii Smaku, przerobiony na bezglutenowy, przez co bynajmniej nie stracił (ja bym nawet powiedziała, że zyskał!).
Warto, naprawdę warto!! Polecam :)
Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą
Kruchy spód:
150 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej 50 g cukru (tym razem dałam biały) 150 g masła (zimnego)1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (jeśli nie macie, można pominąć)
garść suszonych moreli, pokrojonych w poprzek na cienkie plasterki
garść migdałów bez skórek
100 g mąki ryżowej 50 g cukru (tym razem dałam biały) 150 g masła (zimnego)1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (jeśli nie macie, można pominąć)
garść suszonych moreli, pokrojonych w poprzek na cienkie plasterki
garść migdałów bez skórek
Dodatki:
3/4 szklanki konfitury/marmolady pomarańczowej z kawałkami owoców
Polewa:
150 g białej czekolady
5 łyżek śmietanki kremówki (30%)
Mąki mieszamy z cukrem, dodajemy jajko/-a i zimne masło. Siekamy masło z mąką i jajkami. Jak masło będzie w drobnych kawałeczkach, szybko zagniatamy ciasto. Na początku nie będzie chciało się sklejać, ale się nie przejmujcie - masło ogrzeje się od dłoni i w końcy się sklei. Jak już zrobi się nam zwięzłe ciasto, robimy z niego kulę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę.
W międzyczasie w garnuszku roztapiamy 100 g czekolady, kremówkę i 2 łyżki likieru. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy pozostałą czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy na pół godziny do ostudzenia i zgęstnienia.
Marmoladę mieszamy z likierem (pozostałymi 2 łyżkami).
Po godzinie... Nagrzewamy piekarnik do 160℃. Ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt. Obcinamy równo nożem (bo małe szanse, żeby nam się równo udało rozwałkować) i z obciętego ciasta robimy brzeg - rolujemy w wałeczki, obklejamy dookoła i robimy dowolne na tym brzeżku wzorki - np. widelcem jak na pierogach ;)
Zdejmujemy papier z wierzchu, na tym spod spodu przenosimy na blachę i pieczemy ok. 35 min. Ciasto ma się zezłocić.
Wyjmujemy, studzimy.
Wystudzone ciasto smarujemy konfiturą pomarańczową, posypujemy pokrojonymi drobno suszonymi morelami i migdałami bez skórki i polewamy naszą białoczekoladową polewą. Można posypać jeszcze płatkami migdałów.
I tyle :)
To naprawdę jest proste!
Smacznego!
pięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt życzę
oprószonych cukrem pudrem
dzięki wielkie!! a ja Tobie spokojności i smakowitości wszelkiej!
OdpowiedzUsuńeva airlines
mua vé máy bay đi mỹ ở đâu
hãng hàng không korean air tại việt nam
phòng vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re