Pyyyycha!!
Bez wstępów. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie zasładzającego, delikatnie orzechowego z rozkosznie roztapiającą się czekoladą w środku, ta propozycja jest dla Was :)
Przepis znaleziony u Doroty na Moje Wypieki. Dzięki po stokroć!
(troszkę zmodyfikowałam, żeby było bezglutenowe)
Babeczki orzechowe z czekoladą (bg)
125 g miękkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
2 jajka kurze lub 7 przepiórczych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo aromat waniliowy, jak nie macie ekstraktu)
1 szklanka mąki kukurydzianej (lub pszennej, jeśli możecie)
1/2 szklanki mielonych orzechów (ja skorzystałam z mąki orzechowej - mielone orzeszki ziemne, Dorota sugeruje włoskie lub laskowe)
1 łyżeczka naturalnego kakao
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
3 łyżki mleka (ja dałam sojowe waniliowe)
100 g posiekanej czekolady (u mnie - gorzka ze skórką pomarańczową)
I teraz tak:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.
Masło ucieramy/miksujemy z cukrem na gładką, puszystą, jasną masę. Dodajemy jajka (po jednym lub 2, jeśli używamy przepiórczych). Uwaga! Jeśli dodamy jajka za wcześnie, masa się zwarzy. Więc...nie dodawajmy za wcześnie ;)
Dodajemy ekstrakt (cały czas miksując).
Mąkę łączymy z orzechami, proszkiem i kakao. Dodajemy do masy. Miksujemy. Dodajemy mleko. Na koniec wrzucamy czekoladę i mieszamy łyżką.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami, wypełniamy ciastem i do piekarnika na jakieś 25 min.
I tyle. Proste, prawda?
(jak każde muffiny)
Smacznego!!
urocze są takie słodkie babeczki!
OdpowiedzUsuńKolejny dowód na to, że w prostocie siła! Babeczki cudowne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
hãng máy bay eva
phòng vé máy bay đi mỹ
hãng hàng không hàn quốc
vé máy bay đi mỹ khoảng bao nhiêu
vé máy bay đi canada giá bao nhiêu
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada