poniedziałek, 27 czerwca 2011
Muffiny migdałowe z porzeczkami i kruszonką (bg)
Czuję, że nadchodzi czas porzeczek :)
Uwielbiam te małe, lśniące, rubinowe kuleczki!
Nie sądziłam, że nadają się do wykorzystania w muffinach, a jednak. U Doroty znalazłam przecudowny przepis, który niezwłocznie postanowiłam zmodyfikować na bezglutenowy i wdrożyć.
Kochani! Te muffiny są najlepszymi, jakie do tej pory jadłam. Leciuteńkie, pachnące migdałami, lekko kwaskowo-porzeczkowe, rozpływające się w ustach!! Polecam z całego serca i dziękuję za tę inspirację :)
Na pewno wejdą na stałe do mojego repertuaru.
Muffiny migdałowe z porzeczkami i kruszonką (bg)
Składniki na trochę więcej, niż 12 muffinków (troszkę można zmniejszyć proporcje, chyba, że ktoś ma większe dołki - ja mam raczej małą formę):
1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka mąki kukurydzianej (+ łyżka lub 2, jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie)
1/2 szklanki brązowego cukru + łyżka
1 szklanka kefiru*
45 ml oliwy z oliwek lub oleju (może być też roztopione masło)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (z lekkim czubem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubem; bezglutenowy w wersji bg)
1 duże jajko kurze lub 5 przepiórczych
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego
140 g porzeczek czerwonych
Kruszonka:
pół szklanki mąki kukurydzianej**
2 łyżki (takie duże) miękkiego masła
3 łyżki cukru brązowego
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, potem dodać mokre. Wymieszać łyżką - dokładnie, ale bez pedanterii :) Na koniec delikatnie wmieszać porzeczki (żeby się kuleczki nie rozwaliły).
W oddzielnej miseczce lub garnuszku zrobić kruszonkę - wymieszać/zagnieść wszystkie składniki (np. ręką) do momentu uzyskania grudkowatej struktury :)
Ciasto przełożyć/przelać do wyłożonej papilotkami formy i posypać kruszonką. Piec ok 25 min.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!!
*w oryginale jest jogurt. Z kefirem jest bardziej płynne (stąd dodatkowa mąka), ale jakieś takie mięciutkie i puszyste, więc ja wolę kefir :)
**autorka przepisu robi kruszonkę migdałową - super pomysł! mnie po prostu zabrakło już migdałów, więc zrobiłam z m. kukurydzianą. Jeśli ktoś chce taką migdałową, podaję proporcje: pół szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miękkiego masła, 3 łyżki mąki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
najbardziej podoba mi się ta kruszonka :)
OdpowiedzUsuń:) te muffiny są naprawdę wyśmienite! spróbuj, polecam :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńhãng vé máy bay eva
book vé máy bay đi mỹ
korean air vn
giá vé máy bay đi mỹ giá rẻ
vé máy bay đi canada giá rẻ
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada