Choć keks kojarzy mi się raczej świątecznie, w burzowo-deszczowy letni dzień jest jak znalazł na osłodę. Nie jest nadmiernie słodki. Wilgotny dzięki suszonym śliwkom, chrupiący przez orzechy. Wielofunkcyjne ciacho - w świąteczny czas równie dobre, jak na codzienne śniadanie do szklanki czarnej kawy albo zielonej herbaty. I do tego proste do zrobienia (jak zwykle - ja ostatnio robię tylko nieskomplikowane potrawy).
Keks bananowy z orzechami i suszonymi śliwkami
(oryginalny przepis z Whiteplate)
1/2 szkl brązowego cukru
50 g roztopionego masła
1/4 szkl mleka sojowego waniliowego
1 jajko kurze lub 3 przepiórcze
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szkl mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
2 średnie banany, ugniecione widelcem
1/2 szkl orzechów włoskich, lekko posiekanych
50 g roztopionego masła
1/4 szkl mleka sojowego waniliowego
1 jajko kurze lub 3 przepiórcze
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szkl mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
2 średnie banany, ugniecione widelcem
1/2 szkl orzechów włoskich, lekko posiekanych
1/2 szkl suszonych śliwek, lekko posiekanych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Cukier, masło, sól, wanilię, mleko i jajko/jajka wrzucić do miski i potraktować mikserem. Ma być gładka masa.
Do tego dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować/utrzeć.
Następnie rozdrobnione banany dorzucić, wymieszać łychą i na końcu jeszcze orzechy i śliwki.
Przełożyć ciasto do foremki - keksówki (ja robiłam w takiej silikonowej, ale jeśli robicie w zwykłej to też dobrze, tylko trzeba ją posmarować masłem wcześniej).
Piec 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem - jeśli środek jest suchy, a wierzch rumiany, keks jest gotowy.
Najsmaczniejszy na następny dzień lub jeszcze kolejny.
Smacznego!
hãng eva
vé máy bay đi boston mỹ
lịch bay của korean airlines
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu tiền
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch
ve may bay di canada