czwartek, 24 marca 2011

Babeczki z białym serem



Nastała wiosna, a nią chęć na zdecydowanie większą ilość chrupiących warzyw, soczystych owoców i lekkich posiłków. Uzbrojona po zęby we wczesnowiosenne pomysły kulinarne ruszyłam do boju i... kupiłam twaróg :)
O roszponce, papryce, cukinii, awokado, pomidorach itp. jeszcze będzie - obiecuję, ale teraz zapraszam na sernikowe babeczki ze skórką pomarańczową.

Babeczki z białym serem
(źródło: Moje Wypieki)

SUCHE:
2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szkl. brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli bezglutenowy to 1 i 1/3)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru waniliowego (albo wanilinowego, jeśli ktoś nie ma takiego z prawdziwą wanilią)

MOKRE:
1 duży kefir albo jogurt naturalny
100 g masła (roztopionego)
2 jajka kurze lub 7 przepiórczych (roztrzepane)

MASA SEROWA:
250 g twarogu (np. President - taki zmielony, jak do serników)
1 żółtko kurze (3 przepiórcze)
1 cukier wanilinowy/waniliowy
garść skórki pomarańczowej

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Formę 12-dołkową wykładamy papilotkami.
Suche składniki łyżką mieszamy z mokrymi.
Twaróg ucieramy z żółtkiem/żółtkami i cukrem.
Nakładamy po jednej łyżce ciasta / masy serowej. Kończymy ciastem (u mnie się zmieściły 3 warstwy).

Pieczemy 40 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy suche. Wyjmujemy. Studzimy na kratce.

Jak ostygną posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze na zimno. Na podwieczorek lub śniadanie następnego dnia.

Smacznego!

6 komentarzy: