Ponieważ ta przebrzydła już nieco zima nie ma najmniejszego zamiaru nas opuszczać, dzisiejsza propozycja jest konkretna, rozgrzewająca, sycąca i może trochę rozleniwiająca :)
Robi się dość prosto i w miarę szybko, ale chwilkę trzeba jej poświęcić. A poświęcić warto, bo kluchy są naprawdę dobre!
Przepis znalazłam na "smakoterapeutycznym" blogu i wrzucam go i do siebie, bo naprawdę warto :)
Kluski śląskie nadziewane czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami
Ciasto na kluski:
ok. 1,5 kg ziemniaków
skrobia/mąka ziemniaczana
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
sól
Farsz:
1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (no, tej pomarańczowej właściwie)
2 garści suszonych pomidorów (ja miałam takie w oleju)
2 cebule
czosnek (wg indywidualnych preferencji)
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Delikatnie studzimy. "Masę" ziemniaczaną dzielimy na 4 równe części (krzyżyk robimy:) ), wyjmujemy jedną ćwiartkę i w jej miejsce wsypujemy mąkę/skrobię. Następnie mieszamy ziemniaki (wszystkie 4 części) + skrobię/mąkę. Solimy do smaku. Dodajemy jajko/jajka i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.
Przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju/oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulkę. Złocimy, szklimy. Dorzucamy soczewicę, pomidory i czosnek. Smażymy chwilę. Dorzucamy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Ważne, żeby farsz był maksymalnie suchy.
I teraz tak: z ciasta lepimy takie kieszonki, półkule, czy jak tam chcecie. Nakładamy do środka farsz i zlepiamy w zgrabną kuleczkę. Przy piątej będziecie mistrzami :)
Wrzucamy do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z masełkiem albo odsmażone, np. na oleju kokosowym :)
Smacznego!
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę (nie mój pomysł) :) Pozdrowienia!
UsuńSuper, tylko czy przejdą w tej postaci w konserwatywnym "ślunskim" domu? ,) Sprawdzę przy najbliższej okazji:-)
OdpowiedzUsuńHe he, nie mam zielonego pojęcia, ani gdzie sprawdzić :) Daj znać, czy przeszły :) Uściski!
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadłaś :) Od tygodnia chodzą za mną takie nadziewane kluski i szukałam jakiej pysznej wegetariańskiej wersji :) jutro będzie na obiad :D
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością :) Smacznego zatem! Serdeczności :)
Usuńdzis na obiad będą coś mi się wydaje :) mniam
OdpowiedzUsuńfajny ten farsz...
OdpowiedzUsuńteż tak myślę :)
UsuńUwielbiam kluski śląskie, kocham je ! A to nadzienie...boskie :)
OdpowiedzUsuń:) I bosko uzależniają (choć niebosko rosną biodra ;) ). Pozdrowienia!
Usuńeva airline
vé máy bay đi mỹ giá rẻ
ve may bay korean air
đại lý bán vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada giá rẻ
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thức Du Lịch
ve may bay di canada
Khám phá Hồ Mono của California USA
OdpowiedzUsuńTop những sự kiện festival khinh khí cầu ở Mỹ
Du lịch khám phá tương nữ thần tự do Mỹ
Khám phá những nông trại đẹp nhất ở Mỹ
HÃNG HÀNG KHÔNG CHINA AIRLINES
Hoat dong gia dinh Portland
Những khu nghĩ dưỡng thượng thặng quyến rũ nhất Hoa Kỳ
HÃNG HÀNG KHÔNG HONG KHONG AIRLINES
Kinh nghiệm bỏ túi du lịch Hoa Kỳ vào mùa hè
Địa điểm du lịch công viên Disneyland USA