Jak w tytule - zupka prosta, jak drut, a rozgrzewająca wspaniale w te zimowe dni. I kolor ma wyśmienicie słoneczny! Pyszna z prażonymi pestkami dyni, z grzankami, z natką pietruszki albo sama. Nie trzeba jej miksować - na zdjęciu w wersji krem, ale równie dobra jest w wersji "widzę, co jem" :)
Poza tym to taka zupa na wyczyszczenie lodówki ;)
Polecam - załatwia obiady i kolacje/jedzonko do pracy dla dwóch osób na dwa dni. Wygodne.
Nieskomplikowana zupa z soczewicy
1 duża cebula
1 spora marchewka
2 pietruszki (średnie takie)
4 średnie ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 szklanka pomarańczowej soczewicy (tak, to to samo, co czerwona)
1 łyżeczka kurkumy
bulion warzywny (domowy albo ewentualnie z kostki eko - bez glutaminianu sodu)
opcjonalnie: czubrica do smaku
4 liście laurowe
sól, pieprz
oliwa z oliwek (jakieś 3-4 łyżki - jak ktoś woli mniej, można mniej, tylko warzywka trzeba na czymś przesmażyć)
łyżka masła
Marchewkę i pietruszki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub na słupki, jeśli mamy taką sprytną tarkę :)
Ziemniaki kroimy w drobną kosteczkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie w oddzielnym garnku.
Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek z masłem. Na gorącą wrzucamy kurkumę. Smażymy kilka/kilkanaście sekund, dorzucamy cebulę z czosnkiem. Odrobinę solimy i czekamy aż się pięknie zeszkli. Następnie dodajemy warzywa (marchewkę i pietruszkę) i przesmażamy chwilę (2 min). Dorzucamy suchą soczewicę. Smażymy aż warzywa trochę zmiękną. Następnie zalewamy bulionem - trochę powyżej linii warzyw. Dodajemy liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa i soczewica będą miękkie (niedługo - pomarańczowa soczewica gotuje się naprawdę szybko).
Z gotowej zupy wyławiamy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy ziemniaki. I teraz możemy zupę zmiksować lub nie - jak wolicie.
Smacznego!
Przepis dołącza do akcji:
...reprezentując kolor ŻÓŁTY oczywiście!
oraz do:
zapraszam do teczy smakow 2
OdpowiedzUsuń:) dodaje z radościa zatem :)
Usuńdziękuję :) dobrego dnia!
Usuńdołączyłam - dzięki :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie i ten kolor! Soczewicę mam w domu, więc zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :) A kolor ma naprawdę obłędny! Pozdrawiam serdecznie!
UsuńSama też często taką zupę robię i zawsze wychodzi smakowita.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie zupy krem, które są bardzo pożywne. Do ich przygotowania używam miksera kuchennego, który zakupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/agd/miksery. Główną zaletą tego urządzenia jest możliwość zmiksowania potrawy na gorąco, bezpośrednio w garnku. Znacznie skraca to czas przyrządzenia zupy. Polecam wypróbować tą metodę.
OdpowiedzUsuń