Witajcie po okrutnie długiej przerwie. Mam nadzieję, że stali bywalcy jeszcze tu zaglądają :)
Tłumaczeń wielkich nie będzie - ćwiczyłam zaklęcia rozciągania czasu i tłumienia emocji, ale jak widać, jeszcze nie osiągnęłam mistrzowstwa ;)
Dziś garść zaległości. Migdałowo-cytrynowa garść.
Inspirację zaczerpnęłam z Moich Wypieków. Nie rozpływam się w zachwytach AŻ TAK, jak autorka, ale przyznaję, że ciasto jest dobre i ciekawe (choć nie najlżejsze).
Wersja bezglutenowa oczywiście :)
Ciasto migdałowo-cytrynowe
(ja zrobiłam w kwadratowej foremce ok. 20x20 cm)
225 g miękkiego masła
140 g cukru (brązowego)
4 jaja kurze lub 16-18 przepiórczych
50 g mąki kukurydzianej
225 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej (to w zasadzie to samo)
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego lub pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (nie posiadam takiego, ale może ktoś ma)
skórka i sok z 2 cytryn
Piekarnik nagrzewamy do 180℃.
Masło i cukier miksujemy do białości. Dodajemy po jednym (w przypadku kurzych) lub po 4 (przepiórcze) jajku/jajka. Nie przerywamy miksowania. Po każdym jajku dodajemy 1/4 mąki - do zużycia całej. Na koniec dodajemy migdały (lub mąkę migdałową), aromat/ekstrakt i cytrynowe elementy (skórkę i sok). Miksujemy na bardzo wolnych obrotach albo mieszamy łyżką.
Ciasto wlewamy/przekładamy do formy.
Pieczemy do suchego patyczka. Jak wystygnie, posypujemy cukrem pudrem. Jemy wystudzone, bo inaczej żołądek gotów wypowiedzieć nam wojnę!
Smacznego :)
Podoba mi się to ciasto, musi być pyyyyszne:-)
OdpowiedzUsuńvé máy bay eva airlines
mua vé máy bay đi mỹ giá rẻ
ve may bay hang korean air
mua vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ
săn vé máy bay giá rẻ đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich
ve may bay di canada