Bardzo zimowa potrawa. Niezwykle sycąca.
Warzywa są mączne, słodkie, charakterystyczne dla... pieczonych warzyw :)
Przepis zaczerpnięty od Bei. Dzięki!
Interesujące.
I ślicznie kolorowe :)
Pieczone warzywa z kaszą gryczaną
6 maleńkich buraków
1/2 dyni hokkaido
2 pietruszki (średnie)
2 torebki kaszy gryczanej
pęczek natki pietruszki
orzechy (dowolne, ja akurat miałam nerkowca, choć myślę, że pistacje byłyby smaczniejsze)
sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z pomarańczy (takiego świeżo wyciśniętego), 1 łyżka octu balsamicznego
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Rozsypujemy na blaszce (lepiej nie mieszać, żeby się nie "pobrudziły" od buraków). Skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i pieczemy do miękkości - dynię i pietruchę - 30 min, buraki trochę dłużej.
W międzyczasie gotujemy kaszę.
Łączymy jedno z drugim, polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką i uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Smacznego!
mniam! jestem maniaczką pieczonych warzyw! I w dodatku dynia w środku! <3
OdpowiedzUsuńDoczytałam, że pani gotuje bezglutenowo. Super! dołączam blog do ulubionych i zapraszam do mnie (choć ja raczej na słodko) - www.natchniona.pl :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia
Weronika
gotuję bezglutenowo, ale nie wyłącznie - myślę, że dużo mi brakuje do Twojej wiedzy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za zaproszenie - będę zaglądać!
Pozdrawiam ciepło z mruczącym kotem na kolanach :)
Milo mi, ze moglam sie przydac :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
hãng máy bay eva
OdpowiedzUsuńcách mua vé máy bay đi mỹ
hang may bay han quoc
vé máy bay đi mỹ mùa nào rẻ nhất
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thuc Du Lich
vé máy bay đi canada