Wpis ekspresowy, bo Święta w toku :)
Ciasto marchewkowe o smaku piernika
(przepis własny)
3 szklanki utartej soczystej marchwi
3-4 jajka kurze lub 12-16 przepiórczych
1/2 - 2/3 szklanki oliwy z oliwek (albo innego oleju, którym akurat dysponujecie)
1,5 - 2 szklanki maki kukurydzianej
1 - 1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
MNÓSTWO orzechów włoskich i rodzynek (wg uznania - ja dałam ponad szklankę orzechów i 2/3 szkl. rodzynek)
przyprawa do piernika - ja sypie prosto z torebki - ma pachnieć piernikiem :) (jeśli nie lubicie, nie sypcie albo nasypcie troszeczkę)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Jajka ucieramy z cukrem, powoli dodajemy mąkę, olej, marchewkę, proszek do pieczenia i sodę.
Na końcu – orzechy i rodzynki.
Pieczemy ok. 1 h (lub trochę dłużej – do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto polewamy polewą (wybaczcie tautologię) czekoladową lub każdy kawałek smarujemy serkiem waniliowym.
Smacznego!
vé máy bay eva
mua vé máy bay đi mỹ hãng eva
hãng máy bay hàn quốc
mua vé máy bay đi mỹ giá rẻ
Vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re