To ciasto jest najlepsze z tych, które dotychczas robiłam. Przepis pochodzi --> stąd.
Pizza (najlepsza)
podane ilości to jedna średnia pizza - u nas na 2 osoby
1 i troszkę (1/6) szklanki mąki orkiszowej (u mnie graham - typ 1850)
pół opakowania suchych drożdży (3g)
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 szklanki ciepłej wody
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 5-10 min.
W misce wymieszać mąkę (przesianą), sól i oliwę. Dodać drożdże. Wyrobić (ja robię to ręką, energicznie, ale można też mikserem). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
Piekarnik nagrzać do max. (u mnie 250 st. C.). Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy pięścią i zrobić z niego na blaszce (np. wyłożonej folią aluminiową) pizzowy placek - w środku cieniutki, z grubszymi brzegami.
Pizzę posmarować sosem pomidorowym (np. passata, sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka) i posypać dowolnymi dodatkami (u mnie: papryka, pieczarki, zielone oliwki). Ser dodajemy pod koniec pieczenia. Pieczemy 15-20 min.
Smacznego!!
eva air vn
khuyến mãi vé máy bay đi mỹ
ve may bay hang korean air
mua vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ
săn vé máy bay giá rẻ đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thuc Du Lich
ve may bay di canada