niedziela, 12 czerwca 2011

Ciasto z truskawkami (bezglutenowe)





Odwiedziłam dziś targ i znalazłam tak piękne truskawki, że nie potrafiłam się im oprzeć. Zresztą - jaki sens ma taki opór? :)
Kupiłam całą kobiałkę! 2,5 kg.
Truskawki, poziomki, morele i maliny kojarzą mi się ze szczęściem, słońcem, rozkoszą soczystości lata i naturalnością bycia.
Babka ucierana vel biszkoptowe ciacho, truskawkowy crumble, koktajl, truskawki po prostu, truskawki w sałatce, krótko smażona truskawkowa konfitura, mus, lody... ech, tysiąc zastosowań!
Dziś zdecydowałam się na ciasto i koktajl.
Takie ciasto w miejscu, z którego pochodzę nazywają babką ucieraną. Jako bardzo młoda dziewczynka, zaczęłam prowadzić zeszyt z przepisami. I tam na jednym z pierwszych miejsc jest właśnie taki przepis. Chyba dlatego, że jest banalnie prosty, więc nawet dziecko sobie poradzi :)
Przepis na to ciasto powstał jednak bardziej w oparciu o przepis Liski, której dziękuję za przypomnienie mi...dzieciństwa :)

Ciasto z truskawkami (bezglutenowe)


4 jajka kurze lub 13-15 przepiórczych
1 szkl. cukru (ja dałam demerarę - brązowy cukier)
1,5 szkl. mąki kukurydzianej (lub 1 szkl. kukurydzianej i 1/2 ziemniaczanej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego w wersji BG)
3 łyżki oliwy z oliwek lub stopionego masła
2 łyżki wody
1 łyżka octu jabłkowego
kilka kropli aromatu rumowego
1 szklanka pokrojonych na ćwiartki truskawek

cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

W misce ucieramy mikserem jajka z cukrem. Kilka minut. Ma być aksamitna, gładka, biała/jasna masa. Jeśli robicie ze zwykłym,białym cukrem - masa będzie biała, jeśli z brązowym - ecru.
Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki (oliwę, wodę, ocet). Mieszamy/miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i aromat.

Wlewamy ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą tortownicy.
Na wierzch kładziemy truskawy.

Pieczemy ok. 50 min. W przepisie Liski jest 40 min. Moje ciasto piekło się godzinę.
Trzeba sprawdzać patyczkiem i podglądać trochę :)

Ciasto jest doskonałe, lekkie i... uzależniające!

A jeśli chodzi o koktajl, to po prostu: 2 banany, truskawki (ile się chce i lubi) i dwa duże kefiry naturalne. Wszystko do blendera, zmiksować. I gotowe :)

Smacznego! Korzystajcie z truskawek!

9 komentarzy:

  1. Długo szukałam przepisu na ciasto bezglutenowe takie żeby było tylko z mąki kukurydzianej ew. z dodatkiem ziemniaczanej i żeby prawie nie miało tłuszczu.
    Właśnie zajadam się świeżo upieczonym ciastem ze śliwkami. Byłam sceptyczna co do tego czy urośnie i czy będzie smaczne. Jest rewelacyjne!!! Lepsze niż z mąki pszennej !
    Szkoda że nie mogę wstawić zdjęcia aby pochwalić się efektem !
    Dziękuję za przepis! Już jest wpisany do mojego zeszyciku z przepisami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło idealnie. Jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, chcialabym prosic o rade. zrobilam ciasto dokladnie z przepisu, pieklo sie godzine w 190 stopniach. wyszlo gumowate a na drugi dzien bylo twarde jak skala i suche. Czy ciasto powinno zostac w wylaczonym piekarniku albo w formie do wystudzenia? Po upieczeniu, wyjelam z piekarnika i wyjelam z foremki - czy to moglo byc powodem kamiennego ciasta :( chcialabym dac sobie druga szanse na to ciasto, ale chce miec pewnosc ze nie robie gdzie oczywistego bledu... czy byla by mozliwosc aby Pani podala proporcje w gramach? Serdecznie dziekuje z gory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę, strasznie mi przykro... Trudno mi przeanalizować przyczynę, bo ja to ciasto robiłam kilkanaście razy i zawsze wychodziło... Jeśli chodzi o zostawianie w piekarniku, to nie - ja wyciągam od razu. Najczęściej robię je w tortownicy, więc niemal od razu odpinam też obręcz (to odpowiedź na tę drugą kwestię - czy studzić w formie). Może jakaś taka błaha przyczyna, typu: zwietrzały proszek do pieczenie? Czasem się zdarza :) Co do gramów - będę miała kłopot, bo nie mam jak sprawdzić... Ja mam taką standardową szklankę - 250 ml (ale, że różne produkty, różnie ważą - nie powiem, że to 250 g, bo to nieprawda). Wszystkie składniki są tam podane na te nieszczęsną szklankę i myślę, że jak się tego trzymać, to proporcja wyjdzie dobra! Ważne, żeby jajka ubić na naprawdę aksamitną, lekką i białą masę. One też mają wpływ na puszystość ciasta...
      Nie wiem, czy to pomogło choć trochę, ale... proszę nie ustawać, bo to ciacho naprawdę jest dobre :) Powodzenia!!

      Usuń
  4. a czym można zastąpić ocet jabłkowy ?

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm ciasto pyszne, tylko nie wiem dlaczgo moje owoce opadają na dno, a Twoje tak pięknie są na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przepyszne. Polecam. Przepis się sprawdził.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto prezentuje się bardzo przystępnie :). W domu często robię podobne desery z świeżymi truskawkami. Tego typu ciasta najczęściej podaję na szklanej paterze, a do ich serwowania używam specjalnego zestawu sztućców https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce. W ich skład wchodzi poręczna łopatka, a także nożyk z stali nierdzewnej. Oba akcesoria bardzo przydają się mi podczas nakładania i krojenia ciasta.

    OdpowiedzUsuń