Dhal z warzywami
1 szklanka dalu
4 szklanki wody
3 małe ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę
1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
1 cebula średnia
przyprawy: kurkuma, kolendra, kmin indyjski, garam masala, liście laurowe
sól
oliwa z oliwek
Do garnka wsypać suchy groch, zalać go 4 szklankami wody. Zagotować, zebrać szumowiny, wsypać sól (1 płaska łyżka na taką ilość), liście laurowe (4-5) i kurkumę (łyżeczkę). Gotować na małym ogniu jakieś 10-15 min. Potem dorzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować dopóki warzywa nie będą miękkie (groch do tego czasu na pewno się rozgotuje - dobrze jest poprosić w sklepie o taką odmianę, która się rozgotowuje właśnie. Są też takie, które naprawdę ciężko do tego stanu doprowadzić).
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę. Posolić odrobinkę i ok. 5 min poddawać obróbce termicznej na małym gazie (--> zeszklić po prostu). Potem zwiększyć płomień (na średni) i wsypać po łyżeczce: kolendry, kminu i garam masali. Smażyć chwilę, żeby się pięknie aromaty poprzeplatały.
Dorzucić do zupy. Wymieszać. Podawać :)
Smacznego d(h)alowania!
...a ja pędzę na koncert! Bywajcie!
coś dla mnie, coś dla mnie dziś :)) Jako wierny fan kremów z soczewicy i wszelkich humusów oraz grochówki harcerskiej, niniejszym obiecuję spróbować tej grochóweczki, jak tylko kupię ten magiczny indiański groszek :D
OdpowiedzUsuńbuziaki,
Kasia
Katka, to z pomarańczową soczewicą też się uda pewnie - nie trzeba specjalnie kupować dalu. Ale gdybyś chciała, to mają go na Krupniczej w Naturalnym Sklepiku :)
OdpowiedzUsuńna Krupniczą to mi trochu daleko :D
OdpowiedzUsuńale może u Niemiaszków też gdzieś mają, albo w Gdańsku ;)
hehehe, pomyliłam Kasie :) no to w Gdańsku na pewno będzie :)
OdpowiedzUsuńcałuję!!
hãng hàng không eva air của nước nào
mua vé máy bay đi mỹ giá rẻ
korean airline vietnam
vé máy bay giá rẻ đi mỹ khuyến mãi
vé máy bay đi canada giá bao nhiêu
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Du Lich Tu Tuc
Tri Thức Du Lịch
vé máy bay đi canada