Ciasto bananowe to jeden z moich ulubionych pomysłów śniadaniowych (dopóki nie ma świeżych owoców).
Tym razem skorzystałam z tego przepisu, przerobiwszy go po swojemu.
Miód, banany i ciemna mąka dają mu wartości odżywcze, migdały chrupią cudownie, kefir zapewnia wilgotność, a dzięki przyprawom, ciasto pachnie nieziemsko.
Polecam wstanie godzinę wcześniej i przygotowanie tego ciacha do porannej kawy :) nie będziecie żałować!
Ciasto bananowe z mąką gryczaną
1 szklanka mąki orkiszowej
3/4 szklanki mąki gryczanej
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do kawy*
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki kefiru (naturalnego)
1/2 szklanki posiekanych migdałów
2 jajka kurze albo 8 przepiórczych
4 banany (rozgniecione na papkę)
1 torebka cukru wanilinowego albo z prawdziwą wanilią, jak ktoś ma pod ręką
(w oryginalnym przepisie jest też czekolada posiekana albo figi suszone - jakoś nie doczytałam o tej czekoladzie, a myślę, że może być smakowite:) )
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.
W jednej misce mieszamy suche: mąki, sodę, cukier wanilinowy/waniliowy i brązowy, posiekane migdały (+figi lub czekoladę, jeśli się ktoś zdecyduje na tę opcję).
W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy miód, oliwę i kefir. Mieszamy na gładką masę. Dodajemy do rozgniecionych bananów. Mieszamy łyżką. Kiedy się połączą (szybko to się dzieje), dodajemy do suchych składników. Mieszamy.
Masę przekładamy do foremki keksowej posmarowanej oliwą i wysypanej mąką (np. gryczaną).
Pieczemy godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy gotowe - jeśli tak - wyciągamy i przez chwilę zostawiamy w foremce (10-15 min.). Potem wyciągamy na kratkę i studzimy (jakieś pół godziny). Kroimy jak będzie przestudzone - łatwiej.
Rewelacyjne z kubkiem czarnej kawy!
Pyszne również 2 dni po upieczeniu (a nawet 3 - o ile dotrwa! :)).
Dobrego dnia!
* zamiast przyprawy do kawy (ja używam podlaskiej przyprawy do kawy z Darów Natury) może też być tea masala, przyprawa do piernika lub mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków i imbiru
Bardzo apetycznie wygląda. Pewnie i też jest bardzo smaczne. Muszę zapisać ten przepis. :-)
OdpowiedzUsuńi jeszcze na dodatek bardzo prosto się je robi :) polecam i smacznego!
OdpowiedzUsuńđại lý vé máy bay eva tại tphcm
đại lý bán vé máy bay đi mỹ
hãng máy bay hàn quốc
đặt vé máy bay đi mỹ ở đâu
giá vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Du Lich Tu Tuc
Tri Thuc Du Lich
vé máy bay đi canada