Od kiedy zakazano mi jedzenia glutenowej mąki (czyli każdej robionej z ziaren pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa) oraz żółtka jaja kurzego, musiałam nauczyć się modyfikować nieco przepisy. Wobec tego jednak, że pozwolono mi na używanie orkiszu od czasu do czasu, z wielką energią korzystam z tego "marginesu".
I tak też naszła (ba! napadła) mnie ochota na słodkości, z czego powstały muffiny miodowo-krówkowe nadziewane konfiturą. Rewelacyjnie pyszne, miodowo złote, pachnące karmelem i bardzo puszyste.
Przepis podstawowy pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych - Whiteplate.
Składniki (po modyfikacjach - oryginalny przepis, powyżej):
90 g masła
3 łyżki miodu
100 g krówek
2 łyżki płatków owsianych (POMINĘŁAM)
250 g mąki orkiszowej (może być trochę więcej, nic się nie stanie)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli użyjemy bezglutenowego, można dać trochę więcej)
2 jajka (lub 6-8 jajek przepiórczych)
200 g śmietany 18%
3 łyżki dżemu jagodowego niskosłodzonego (ja dałam więcej, niż 3 łyżki, bo lubię)
Składniki (po modyfikacjach - oryginalny przepis, powyżej):
90 g masła
3 łyżki miodu
100 g krówek
2 łyżki płatków owsianych (POMINĘŁAM)
250 g mąki orkiszowej (może być trochę więcej, nic się nie stanie)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli użyjemy bezglutenowego, można dać trochę więcej)
2 jajka (lub 6-8 jajek przepiórczych)
200 g śmietany 18%
3 łyżki dżemu jagodowego niskosłodzonego (ja dałam więcej, niż 3 łyżki, bo lubię)
A! Mój dżem był nie jagodowy (nie było w moim lisieckim sklepie), ale z owoców leśnych i zdał egzamin równie dobrze (tak przypuszczam).
Co prawda w powyższym linku jest cały przepis, ale opowiem Wam, co zrobić należy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (może być też odrobinę więcej - muffiny nie są bardzo wybredne). Formę wykładamy papilotkami (to przepis na "dwunastomiejscową" foremkę).
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki.
W garnuszku roztapiamy masło, miód i krówki (mieszać należy trochę, bo docelowo mamy otrzymać piękną, złocistą, karmelową masę).
W małej miseczce albo garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną.
Następnie do suchych składników wlewamy najpierw śmietanę z jajkami, potem zawartość karmelowego garnka. Mieszamy. Nie należy nadmiernie przejmować się grudkami. Mieszamy najnormalniejszą w świecie łyżką - metalową, drewnianą, jak kto woli. Masa ma być...wymieszana :)
Nakładamy łychę do każdego dołka, potem łyżeczka dżemu i znów czapeczka z ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jakieś 25 min. Może być nawet 30, a czasem 35. Trzeba sprawdzać najprostszą na świecie metodą, czyli...patyczkiem :)
(ja muffiny piekłam w nieco wyższej temperaturze, nie ze względów ideologicznych, ale dlatego, że dysponuję jedynie przedpotopową kuchenką firmy PREDOM (model EWA), której piekarnik prawie nie ma regulacji (min. 190-200 st. C) i też się upiekły ładnie).
Smacznego!!
eva air vn
mua vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ
hãng korean airlines
đại lý bán vé máy bay đi mỹ
giá vé máy bay từ tphcm đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich
ve may bay di canada gia re